Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Кочубеївській громаді навчають і підтримують підприємців

Розробити програму розвитку підприємництва та створити бренд території, навчити жителів сіл вести бізнес та розвивати «власну справу», – такі амбітні цілі поставила перед собою Кочубеївська громада.

У громади, де проживає майже три тисячі населення і жодного потужного бюджетоутворюючого підприємства, немає іншого виходу як розвивати місцевий малий та середній бізнес та шукати можливості для залучення інвестицій.

«Успішний бізнес – успішна громада» називається проєкт, який реалізовує ГО «Моя громада – мій добробут» разом із виконавчим комітетом Кочубеївської сільської ради за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

За словами голови Кочубеївської сільської територіальної громади Людмили Костюк, головна цінність громади – це її люди. І однією з важливих умов розвитку території є створення робочих місць, розвиток малого та середнього бізнесу, залучення інвестицій – щоб людям було де працювати і вони не їхали з громади.

– В наших селах люди переважно займаються фермерством і торгівлею. Сподіваюся, що семінари і консультації, які ми проводимо в рамках проєкту, допоможуть розкрити підприємницький потенціал у жителів громади, – розповіла Людмила Костюк. І додала, – Спілкуючись з людьми, розумію, що це потрібно. По-перше, часто людина не знає з чого почати. Особливо ті, хто тривалий час без роботи і сидять вдома. Кажуть, є в мене ідея, але ж це кошти, це треба багато грошей, приміщення. Тому такий навчальний проєкт дуже потрібний.

Для майбутніх та чинних підприємців плануються зустрічі з представниками банків, податкової та інших державних установ. Крім того, важливою складовою є презентація програм підтримки малого та середнього бізнесу, які пропонуються державою та міжнародними організаціями.

– На сьогодні у нас підприємці не вірять, що на розвиток власної справи можна залучити грантові кошти, а я дивлюся зараз є стільки можливостей, – зазначила голова Кочубеївської громади.

Одночасно із початком навчальних сесій, в рамках проєкту працюють над втіленням двох важливих ініціатив. Перша – створення бренду Кочубеївської громади.

– Особисто для мене, одне з основних завдань в проєкті – це розробка логотипу та бренду нашої громади. Залучили експерта, створили робочу групу. Наступним кроком буде опитування мешканців щодо майбутнього бренду громади, щоб гуртом знайти нашу ідею. Людей хочеться почути, як вони це бачать, – каже Людмила Костюк.

У громаді прагнуть розвивати економіку, створюючи сприятливе середовище для підприємців. І ще одним із завдань проєкту «Успішний бізнес – успішна громада» стала розробка програми підтримки малого та середнього підприємництва.

– Хочемо надавати фінансову підтримку як початківцям, так і тим, хто вже працює. Основні умови – реєстрація на території громади, створення робочих місць. Але гроші будемо виділяти на поворотній основі. Поки що йдеться про 200 тисяч гривень, але можливо згодом збільшимо, – розповіла голова громади.

Крім того, для підприємців створили бізнес-простір у ЦНАПі. Робочу зону обладнали сучасною технікою та доступом до мережі Інтернет. Тут можна працювати з документами, роздрукувати, сканувати та копіювати їх, оформити електронні ключі, зареєструватися на порталі Дія тощо. А в разі потреби отримати допомогу фахівців ЦНАПу.

Людмила Костюк переконана, що розвиток підприємництва, створення нових робочих місць допоможуть громаді підтримувати її спроможність.

– Якщо у нас залишатиметься молодь і кількість населення буде збільшуватися, то, мабуть, недарма я працювала ці п’ять років. Адже якщо населення збільшується і  люди в громаду повертаються – значить там добре, хочеться там жити, комфортно, зручно. Тому розвиваємо і підтримуємо бізнес, розповідаємо, надаємо людям підтримку, щоб у дохідній частині більшу частку становили власні надходження і громада могла сама себе утримувати, – сказала вона.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН