Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізька область посідає друге місце в Україні за кількістю проєктів “Великого будівництва” на наступний рік

У Запорізькій облдержадміністрації відбулася презентація проєктів, які область планує втілити 2022 року за програмою Президента України “Велике будівництво”.

Участь в обговоренні взяли голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух, його заступники Едуард Брутман, Злата Некрасова та Руслан Шиханов, перший заступник голови обласної ради Людмила Любім, заступник голови обласної ради Геннадій Фукс.

Голова ЗОДА Олександр Старух наголосив, що Запорізька область має успішний досвід втілення президентської програми. У 2020-2021 роках  в регіоні вже реалізовано або знаходиться на стадії  завершення реконструкції 129 проєктів. В тому числі 9 приймальних відділень, 3 лікарні , 16 амбулаторій, 8 шкіл, 4 дитячі садки, 2 стадіони, 1 ДЮСШ, 29 активних парків, 8 спортсмайданчиків, 1 бассейн, 1 льодова арена, 1 будинок культури і не тільки. Частина об’єктів “Великого будівництва”, які реалізують у Запоріжжі, не мають аналогів в Україні.

Зокрема, будівництво мостових переходів через Дніпро – цей об’єкт представляє собою складний комплекс з автомагістралі протяжністю 9 км, 6 розв’язок, 26 штучних споруд і 4  позакласних мостів. Реконструкція Національного заповідника Хортиця, а саме створення першого в Україні безбар’єрного туристичного простору. Організація  першого в Україні  медичного науково-практичного та навчального комплексу (ХАБу) на базі обласної клінічної лікарні – цей досвід вже наступного року буде масштабовано на всю країну.

На 2022 рік Запорізька область підготувала 28 об’єктів для реалізації за програмою “Велике будівництво”. Протягом поточного року проєкти громад щодо покращення закладів освіти, медицини, спорту, культури та соціальної інфраструктури пройшли розгляд у кілька етапів. Таким чином відібрали майже три десятки кращих. На сьогодні Запорізька область має найбільшу  в Україні кількість проєктів “Великого будівництва” на наступний рік – випереджає нашу область лише Дніпропетровська.

Як розповів заступник голови ЗОДА Едуард Брутман, в  планах громад регіону реконструювати або збудувати 9 шкіл, 7 садочків, 5 спортивних об’єктів та 7 інших об’єктів. Орієнтовна вартість робіт – 1,9 мільярди гривень. 1,5 млрд планують отримати із державного бюджету, решту потрібно залучати з Європейського інвестиційного банку, цільових субвенцій на соціально-економічний розвиток, місцевих бюджетів.

  • Успішна реалізація таких проєктів залежить від співпраці між усіма гілками влади – локальної, регіональної, національної. Ми конкуруємо за кошти держбюджету з усіма областями України, тому важливо подавати якісні і добре обґрунтовані проєкти, які ми зможемо вчасно реалізувати і не перетворити на довгобуди. За результатами представлених пропозицій ми знов побачили, що є активні громади, які готові розвивати інфраструктуру – серед лідерів за кількістю поданих та вже реалізованих проєктів Мелітопольський район. Але приємно, що цього року активізувалися й інші населені пункти. На сьогодні можливість покращити інфраструктуру своєї території може кожен – потрібна активна позиція громади та готовність частково співфінансувати ці проєкти  – відзначив Олександр Старух.

Серед найцікавіших проєктів Запорізької області за програмою “Велике будівництво” на 2022 рік наступні:

  • Реконструкція інфекційно-боксованого діагностичного відділення КНП “Міська дитяча лікарня №5” м.Запоріжжя

  • “Дитяча лікарня” КНП ТМО “Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги” Мелітопольської міської ради

  • Реконструкція приміщень під Медичний тренінговий центр з підготовки студентів» в будівлі їдальні Запорізького державного медичного університету

  • Капітальний ремонт центру дитячої та юнацької творчості у м. Бердянськ

  • Реконструкція будівлі комунального закладу «Палац культури «Орбіта»

  • Будівництво спортивного комплексу в смт. Кирилівка Якимівського району

  • Реконструкція стадіону  у м.  Енергодар по просп. Будівельників

Запорізька ОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН