Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Банк «Глобус» склав портрет типового позичальника за програмою «Доступна іпотека 7%»

Банк «Глобус» склав портрет типового позичальника за програмою «Доступна іпотека 7%», а також розповів про те, яке житло його цікавить.

Ініційована Президентом України програма «Доступна іпотека 7%» продовжує виконувати своє головне призначення – зробити власне житло доступним для українців, а разом із тим сприяти розвитку економіки України через удосконалення фінансових послуг і збільшення обсягів будівництва.

Банк «Глобус» – один із лідерів програми на ринку нового житла – зібрав дані за 9 місяців роботи, на основі яких вимальовується образ середньостатистичного учасника програми.

Так, найчастіше іпотечні кредити беруть у місті Києві, а також Київській та Харківській областях. Понад 60% позик припадає на сім’ї, які складаються з двох та більше осіб. Середній розмір кредиту за програмою – 850 тис. грн.

Доступною іпотекою зацікавилися всі вікові групи – наймолодшим клієнтом банку виявився 22-річний хлопець, а найстаршим – 59-річний чоловік. Найбільш поширений вік позичальників становить 30-40 років. До того ж, середній розмір доходу клієнтів, які взяли кредит у банку «Глобус», складає 25 тис. грн.

Жінки ставали учасницями програми майже так само часто, як і чоловіки, однак рівень доходу останніх у середньому є дещо вищим. Відповідно, чоловіки при оформленні позики здійснюють більший (31% від вартості нерухомості) власний внесок.

Середній розмір особистого внеску учасника програми сягає 29%. Зауважимо, що максимальна сума іпотечного кредиту, передбачена Програмою, становить 2 000 000 грн, а перший внесок власних коштів позичальника – 15% від вартості предмета іпотеки. Здебільшого українці беруть кредит на 1 та 2-кімнатні квартири загальною площею близько 50-55 м².

    Нагадаємо, що 3 листопада 2021 року банк «Глобус» видав 1000-ний кредит у рамках реалізації президентської програми «Доступне житло 7%». «Власне житло – це базова потреба кожної людини. Українці традиційно віддають перевагу своїй квартирі і своєму будинку. «Доступна іпотека 7%» допомагає їм реалізувати свою мрію. Сьогодні – це перша тисяча щасливих сімей, а через рік, при правильному підході, ця цифра може зрости в десятки разів. Глобус Банк, як банк, який працює на первинному ринку, добре розуміє, що поява нового сучасного житла допомагає бурхливо розвиватися не тільки будівельній, а й усім суміжним галузям. Вона дає такі необхідні українцям робочі місця і є драйвером української економіки.  Нова квартира – це завжди свято та щасливі усмішки. Працюючи з іпотекою, ми радіємо разом з нашими позичальниками», – каже Голова Правління банку «Глобус» Сергій Мамедов.

 

Довідка про банк «Глобус»

АТ «КБ «Глобус» функціонує на ринку банківських послуг із 2007 року. До сфери його діяльності входить надання повного спектру фінансових послуг і операцій для приватних та юридичних осіб. Регіональна мережа банку складається з 30 відділень. Також банк «Глобус» встановив кореспондентські відносини з 9 банками.

 

 

Довідка про програму «Доступна іпотека 7%»

Державна програма «Доступна іпотека 7%» реалізується Фондом Розвитку Підприємництва на виконання державних політик, що формує Міністерство фінансів України згідно з Порядком здешевлення вартості іпотечних кредитів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. №28.

Нещодавно Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 21 жовтня 2021 р. № 1106 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 і 29», розроблену Мінфіном.

Зокрема, скасовано вікові обмеження до нерухомого майна (крім об’єктів нерухомості в обласних центрах із чисельністю населення більше 1 млн, що мають бути прийняті в експлуатацію або реконструйовані не раніше ніж протягом десяти років) та збільшено ліміт можливого перевищення площі предмета іпотеки з 20% до 40% від нормативної площі, яка сплачується позичальником самостійно.

Для участі у Програмі позичальник (фізична особа) має подати заявку будь-якому з уповноважених банків, інформація про які розміщена на веб-сайті Фонду.

У разі позитивного рішення уповноваженого банку щодо видачі іпотечного кредиту фізичній особі та її участі у Програмі з можливістю отримання Державної підтримки, відбувається укладання кредитного договору та договору іпотеки (іпотечного договору) між такою фізичною особою та уповноваженим банком. Позичальник сплачує проценти за компенсаційною процентною ставкою, різницю ж між комерційною і компенсаційною ставкою сплачує держава в особі Фонду.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН