Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Скадовську презентували навчання щодо розробки антикорупційної програми

Національний Демократичний Інститут (НДІ) у співпраці з ГО «Антикорупційний штаб» та ВІ «Активна Громада» від Інституту «Республіка» презентували навчання та розпочали реалізацію кампанії з розробки антикорупційних програм у двох громадах: Жмеринській (Вінницька область) та Скадовській (Херсонська область). Час реалізації кампанії: жовтень 2021 року — квітень 2022 року.

 

10 листопада відбулась презентація навчання щодо розробки антикорупційної програми у Скадовську (Херсонська область). Під час конференції на платформі Zoom зібрались понад 20 активних мешканців Скадовська, які виявили зацікавленість таким навчанням, яке стане першим кроком в реалізації кампанії.

 

Хто презентував навчання

 

Головними спікерами заходу були Юлія Гречка, —= виконавча директорка громадської організації «Антикорупційний штаб», Олена Юркевич,  регіональна координаторка Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» від Інституту «Республіка», Владислав Пушков,  модератор антикорупційної кампанії у місті Скадовськ, та Олександр Яковлєв — Скадовський міський голова.

 

Юлія Гречка наголосила: «Ми розраховуємо на спільну роботу з владою щодо сприяння розслідування випадків, які можуть містити ознаки корупції. Така співпраця дозволить нашим учасникам та учасницям навчання швидко зупиняти корупційні схеми. Навчання унікальне: за його результатами учасники та учасниці створять ініціативну групу, саме вона і розроблятиме антикорупційну програму для міста Скадовськ. Програма буде розроблена спільно з юристами та іншими експертами, аби вона була якісною і дієвою. А далі ми подамо її на затвердження до НАЗК і на засідання міської ради».

Скадовський міський голова Олександр Яковлєв вітає ініціативу проведення навчання у Скадовську: «Насправді корупція — це доволі широке поняття. І чим більше людей будуть залучені до процесу контролю, тим більше підрядники і замовники будуть думати про якість виконання робіт. Але корупція – це не лише про гроші, це і про ухвалення рішення: під час засідань виконкомів, сесій. Тому я за те, аби всі процеси ухвалення рішень у міській раді були максимально прозорими: так більшість корупційних речей навіть не зможуть виникнути.

Я дуже вітаю вашу ініціативу. Дякую, що обрали Скадовськ! Думаю, в цьому чимала заслуга місцевих активістів. Дуже сподіваюсь, що Скадовськ стане на рівень вище у боротьбі з корупцією».

 

Як буде проходити навчання?

 

Загалом кампанія з розробки антикорупційної програми у Скадовську має 4 основні етапи:

  1. Навчання розробки антикорупційної програми.
  2. Створення ініціативної групи громадян. Туди можуть увійти як активні скадовчани, так і представники влади, зокрема, депутати.
  3. Публічні консультації з мешканцями.
  4. Створення антикорупційної програми та її ухвалення на сесії Скадовської міської ради.

 

Навчання усіх зацікавлених мешканців Скадовської громади, які зареєструються (реєстрація учасників  за посиланням: https://cutt.ly/MRUY1td), буде проходити у форматі онлайн-тренінгів. Кожен тренінг проводять експерти із зазначених питань, а кожне заняття матиме окрім теорії також практичні завдання з наступних напрямків:

  • Діджитал-інструменти запобігання і протидії корупції. Моніторинг тендерів. Корупція під час закупівель.
  • Корупція у сфері медичних закупівель.
  • Моніторинг декларацій. Корупційні дії чиновників і депутатів
  • Антикорупційні програми: мета і користь для громади.
  • Інформаційні кампанії. Секрети залучення громадян до антикорупційної діяльності.

 

Орієнтовний старт навчання — 26 листопада. Про точну дату повідомимо додатково. Реєстрація за посиланням: https://cutt.ly/MRUY1td. Презентація — у вкладеному файлі. Слідкуйте за нашими анонсами на сторінці ГО «Антикорупційний штаб» у Фейсбук: https://www.facebook.com/shtab.net

 

Після навчання кожен із учасників та кожна з учасниць отримають сертифікати.

Повний запис заходу — за посиланням: https://fb.watch/9bhqZMB-2K/  

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН