Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський Водоканал продовжує вести активну боротьбу з боржниками

Юридичний відділ Херсонського Водоканалу продовжує вести активну боротьбу з боржниками. Для такої роботи використовуються всі передбачені чинним законодавством України заходи стягнення заборгованості, зокрема, звернення до суду.

Обов’язок споживачів сплачувати за житлово-комунальні послуги випливає не тільки з умов договору, а й з норм чинного законодавства України. Так, у ч. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» зазначено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Також, згідно вимог ст. 22 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» споживачі питної води зобов’язані, зокрема, своєчасно вносити плату за використану питну воду, відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Через несплату за надані Водоканалом послуги підприємство змушене звертатися до суду з вимогами про стягнення заборгованості за надані послуги з централізованого водопостачання та водовідведення щодо споживачів, які не сплачують за такі послуги.

Минулого тижня одним із споживачів було повністю сплачено суму боргу за надані послуги в розмірі 50 000 грн. після проведених заходів з примусового стягнення заборгованості, а саме: отримання судового рішення та звернення до виконавчої служби, що призвело до накладення арешту на кошти та майно боржника.

Слід зазначити, що у випадку задоволення заяви про видачу судового наказу чи позовної заяви, з боржника також буде стягнуто судовий збір, сплачений підприємством. Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону України «Про виконавче провадження», з боржника також буде стягнуто виконавчий збір у розмірі 10 відсотків суми, що підлягає примусовому стягненню, а це додатково ще 5000 грн.

МКП «ВУВКГ м. Херсона» радить вирішувати питання щодо погашення заборгованості по оплаті за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення в досудовому порядку, адже подальше звернення до суду матиме негативні наслідки для споживача у вигляді стягнення суми заборгованості за надані послуги, а також додаткових витрат, зокрема, судового та виконавчого зборів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН