Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Якісна діагностика – запорука успішного лікування

8 листопада – день рентгенолога. У херсонській лікарні ім.Є.Карабелеша працює рентгенологічне відділення на чолі з в.о. завідувача Роженко Тетяною Ігорівною. Молода лікарка закінчила Запорізький державний медичний університет і з 2016 року розпочала діяльність у клінічній лікарні.

Наразі від її грамотних описів досліджень залежить правильність лікувального процесу хворих пацієнтів на коронавірус і вірусні пневмонії. Тож на сьогоднішній день вона частіше за інші органи бачить на моніторі комп’ютерного томографа – легені.

Комп’ютерний томограф лікарня імені Є.Карабелеша отримала у квітні і він працює на повну потужність.  Поява нового сучасного комп’ютерного томографа (КТ) стала можливою у рамках програми президента «Велике будівництво».

Процедура на КТ абсолютно безболісна і не викликає у пацієнта клаустрофобію. Сканування триває менше однієї хвилини. У тому випадку, якщо обстеження проводиться з використанням контрастного посилення, сканування повторюється кілька разів. Після закінчення процедури лікар рентгенолог вивчає отримані зображення і пише висновок.

  • Дуже важливо, щоб лікуючий лікар мав зв’язок з діагностом. Тому що клініка і рентгенологічна картина взаємопов’язані,- вважає Тетяна.- І якщо буває так би мовити «незрозумілий» пацієнт, обов’язково спілкуємося з клініцистом, щоб більш конкретно поставити діагноз у нашому заключенні.

На роботу дівчина ходить із задоволенням. Хоча  через ковід зараз великий наплив пацієнтів. А це вимотує як фізично, так і морально. Навантаження зросло майже втричі. Це важко, але не дивлячись на ці складнощі, інтерес до свого заняття у Тетяни Ігорівни не пропадає.

Вона займається дослідженнями на КТ, діагностичною рентгенографією та мамографією. Її відділення тісно співпрацює з міським інсультним центром – роблять КТ головного мозку. Завдяки томографу нового покоління тепер значно розширився спектр обстежень черевної порожнини, провадиться контрасне обстеження судин і всієї кістково-м’язової системи.

З початку роботи КТ в лікарні пройшли обстеження 3879 пацієнтів. Зокрема, у жовтні комп’ютерну томографію легень зробили 713 особам – практично у всіх були виявлені патології, пов’язані з захворюванням на Ковід-19. І вже за кілька днів листопада проведено 122 обстеження легень, у 80 випадках підтвердилися пневмонії викликані коронавірусною інфекцією.

Щоденно проводиться 40 і більше обстежень. З рентгенлаборантами цілковите взаєморозуміння. Вони знають як правильно покласти пацієнта, щоб те чи інше обстеження було більш точним. І як лікар Роженко Тетяна завжди присутня у ході їх виконанні. За її характеристикою у колективі всі професіонали.

Вітаємо фахових спеціалістів зі святом і бажаємо і надалі не втрачати пильності і бути уважними до кожного пацієнта. Оскільки від цього залежить правильність встановленого діагнозу та успішність лікувального процесу.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН