Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Генічеську відкрили книжкову виставку

Відповідно до Указу Президента України від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 та з метою всенародного відзначення визволення України від нацистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні, в Україні установлено День визволення України від нацистських загарбників, який відзначають щорічно 28 жовтня.

До Дня визволення України і Генічеська від нациських загарбників у Дитячо-юнацькій бібліотеці оформлено книжкову виставку «Ніхто не забутий».

«30 жовтня 1943 року бійці 993-го стрілецького полку 263-ї стрілецької дивізії 51-ї армії визволили Генічеськ, — читаємо в «Історії міст і сіл УРСР. Херсонська область». — Після вигнання окупантів Генічеськ ще п’ять місяців жив напруженим життям прифронтового міста. Німецько-румунські війська закріпилися на Арабатській Стрілці. Взимку 1943—1944 р. р. під час боїв за визволення цієї території радянським воїнам допомагали генічеські рибалки. Через протоку Тонку вони доставляли на передову боєприпаси і продовольство. У квітні 1944 року рибалки на 12 баркасах переправили у тил ворога — на Арабатську Стрілку — десант радянських воїнів з острова Бирючого. Багато десантників загинуло смертю хоробрих. У повоєнні роки на їх честь трудівники рибоколгоспу «Революційна хвиля» на острові Бирючому спорудили пам’ятник».

Шануємо пам’ять…

Генічеська міськрада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН