Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У новокаховській лікарні продовжують боротися з коронавірусною інфекцією (відео)

Персонал Новокаховської центральної міської лікарні вже декілька тижнів працює у посиленому режимі. Генеральна директорка КЗ «Центральна міська лікарня» Наталя Гончарова прокоментувала: «Інфекційне відділення для дорослих та дітей повністю заповнене хворими на ковід. Ситуація дуже критична та дуже складна, тому що наразі в лікарні перебуває 183 людини, з них 150 хворі на ковід і 33 на ковідну пневмонію. Чим ще загострюється ситуація? По-перше, є відділення інтенсивної терапії, де знаходиться реанімація, терапевтичне відділення, лор-відділення, неврологічне відділення — всі вони заповнені хворими на ковід. Ситуація ще ускладнюється тим, що в порівнянні з минулим роком хвороба протікає набагато тяжче». 

Статистика хворих на ковід зросла в рази порівняно з таким періодом минулого року. Медики ледве витримують такий режим, є проблеми з киснем. Наталя Гончарова зазначила: «При всьому тому, що у нас працює киснева станція, щодня ми привозимо 120-130 балонів кисню. Тобто киснева станція не справляється з такою кількістю хворих. Повинен бути дуже великий потік кисню, він повинен постачатися з магістралі. Ми ведемо для себе статистику: тільки 9 провакцинованих осіб перенесли ковід в легкій формі, всі інші — невакциновані». 

Місцева влада на чолі з новокаховським міським головою Володимиром Коваленко терміново вирішує проблеми з киснем: «Під час візиту міністра охорони здоров’я, а також завдяки втручанню губернатора і діям обласної ради вийшла Постанова Кабінету Міністрів плюс рішення сесії обласної ради про потужну компресорну установку вартістю більше 7 млн грн., яку виділяють на наше місто. На сьогодні найбільша проблема — це нестача кисню для хворих. Я хочу подякувати мерії та заступнику мера Херсона Роману Головні. Він допоміг нам, певний період Херсон забезпечував нас кисневими балонами. Зараз такої можливості вже немає. Є угода з Миколаєвом на 300 балонів, вже привезли перших 80. Мені телефонував Микола Якименко і повідомив, що балони знайшли і в місті Дніпро. Звісно, це великі витрати — доставити, але іншого варіанту поки що немає. Сподіваємося, що найближчим часом ми матимемо кисневий компресор, як обіцяв нам пан Ляшко та наші депутати обласної ради. Я низько схиляю голову перед нашими медиками». 

Поступово одне за одним відділення лікарні переходять у ковідне. Наталя Гончарова розповіла: «Перепрофілювали кардіологічне відділення також на відділення для боротьби з ковідом. Тобто ми відкриваємо додатково 45 ліжок в кардіологічному відділенні і займаємо другий поверх інтенсивної терапії на 20 ліжок. У зв’язку зі збільшенням захворюваності місць не вистачає і тому хворі з кардіологічного відділення зараз знаходяться на іншому комплексі — на Соколі». 

Лікарі нагадують про вакцинацію. Так, завідувач відділенням інтенсивної терапії КЗ «Центральна міська лікарня» Юрій Чугуєв наголосив: «Обов’язково треба вакцинуватися, адже цим можна запобігти важкому перебігу захворювання або ж летальному. Зараз ми займаємося фактично ковідними хворими і це дуже важкі хворі, які потребують штучної вентиляції легень, цілодобового нагляду та інтенсивного лікування. Безумовно ніхто не зупиняв допомогу хворим з кардіологічного відділення. Але там важко забезпечити такий нагляд за хворими, який проводився у нашому відділенні».

Велике навантаження у Новокаховській центральній міській лікарні на весь персонал. Наталя Гончарова зазначила: «Хочу подякувати всім лікарям нашої лікарні за взаємодопомогу, тому що саме в такі часи проявляється згуртованість. Коли ми поїхали на комплекс на Соколі, зайшли у відділення і сказали, що треба десь розмістити інсультних хворих, які знаходилися в неврологічному відділенні, а також кардіологічних хворих, всі лікарі як один погодилися допомогти. Навіть лікарі іншого профілю допомагають лікувати цих людей. Медичний персонал інших відділень допомагає з уколами, доглядом, постійно підходить до хворих. Ніхто з нашого колективу не залишився осторонь».

Новокаховська міська рада прийняла термінове рішення про виділення додаткових коштів на купівлю кисневої станції.

Марина Азізова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН