Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Очільник Нової Каховки розповів про досягнення громади (відео)

Напередодні Дня міста ми поговорили з Новокаховським міським головою, головою Новокаховської територіальної громади Володимиром Коваленко та підбили підсумки року.

— Сьогодні вже верстається бюджет 2022 року. Як будуть представлені громади, в якому вони будуть стані?

— Цьогорічні виклики змінили багато звичних для нас форм, способів формування бюджету, підготовки до початку опалювального сезону. Я говорю не стільки про наше місто, скільки про всю Україну в цілому. Я, як член правління Асоціації міст України, кілька днів тому брав участь у засіданні і сьогодні абсолютна більшість територій не знає, як вони розпочнуть опалювальний сезон.

Це пов’язано з катастрофічним зростанням вартості енергоносіїв — газу, електроенергії. На підставі цих двох показників зростає вартість паливно-мастильних та будівельних матеріалів тощо. Наразі більш-менш ми виконуємо умови бюджету, хоча складова бюджету трансформується в бік тільки захищених статей. Тепер ми як касова структура — сплачуємо заробітну плату. 2022 рік в цьому аспекті буде ще складнішим. Мені здається, що правила треба трохи скоригувати. Правління Асоціації цим займається. Останнім часом ми отримали занадто багато делегованих, не притаманних органам місцевого самоврядування повноважень з завищеними нормами і вимогами. При цьому практично не надходить фінансовий ресурс. Це найбільша проблема всіх громад.

Варто ще згадати проблеми з харчуванням (ми маємо намір його якісно поліпшити); державна функція по пільговим перевезенням, пільговим лікам. Ці складові займають все більше і більше повноважень у місцевих бюджетах. А містам і селам треба розвиватися. Тому правління Асоціації намагається у розрахунковому варіанті переконати Міністерство фінансів у тому, що треба збільшити долю податків з фізичних осіб, які повинні залишатися на місцях. Це основний податок, за рахунок якого утримується територія. Коли я починав працювати, 75% коштів залишалися на місцях, сьогодні — 60%. За останні п’ять років нам надійшли акцизи на паливно-мастильні матеріали, але кожний рік за них треба боротися. Тобто сьогодні є невідповідність кількості повноважень і реального фінансового ресурсу.

Ми виконали бюджет за вісім місяців і чітко розуміємо відображення ковідного періоду. Бізнес ховається, хочемо ми того чи ні. Щоб вижити самому, йому треба переходити в тіньову структуру. Прикро, але державна податкова структура, яка знаходиться на території області, сьогодні не в повній мірі проводить адміністрування місцевих податків і зборів. Можливо, через те, що в них є обмеження на ковідний період, але податки в повній мірі не адмініструються.

— До Новокаховської територіальної громади входять міська та сільські ради, які об’єднують людей, що люблять цю землю. У вересні традиційно відзначається День міста, який об’єднує всю громаду. Які плануються заходи?

— Ми готуємося проводити Таврійський ярмарок, «Чумак-фест». Все це завершиться святкуванням Дня міста. Враховуючи 15 громад, які входять до складу Каховського району, гарні стосунки з головою районної адміністрації, намагання залучити людей до культурного життя, ми проводимо ці заходи. Також до нас приїдуть гості з міста-побратима Дрогобича, Сент-Етьєна (Франція).

Ми запросили народних депутатів, керівництво області, представників громад, творчі колективи. На це свято заслужили мешканці нашого міста, громади. Сподіваємося, що решта громад скористаються цією можливістю і відвідають Нову Каховку, зрозуміють, що їм тут раді. Є заявки з інших районів на участь у заходах.

Хочу подякувати нашим меценатам, за сприяння яких ми запросили артистів: Едуарду Репілевському, Володимиру Хвастову, Геннадію Лагуті, Геннадію Мелконяну, а також нашим підприємствам. Вони розуміють, що ми на цій території живемо, ведемо тут господарську діяльність і треба бути вдячними долі за те, що дала можливості розвивати власний бізнес і допомагати громаді, яка на цій території живе і ми несемо за неї відповідальність

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН