Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Національному парку демонтували браконьєрське оснащення для вилову риби

Про це розповіли на сторінці у соціальних мережах:

Ця подія присвячується всім справжнім друзям НПП “Тузлівські лимани”, які вірять у нас, допомагають різними шляхами нам і разом ми змінюємо Україну на краще.

30 жовтня йшло до вечора, а на 2 км піщаного пересипу НПП “Тузлівські лимани”, ще працювала слідчо-оперативна група та ДБР. Тим часом нацгвардія та водна поліція, виконавши спецзавдання, залишали територію. А з акваторії Тузлівських лиманів у Чорне море, назустріч східному вітру, у цей час ринули тисячні зграї кефалевих та інші види риб. Напередодні Міжнародного Дня Чорного моря, що відзначається сьогодні, 31 жовтня, колективу НПП «Тузлівські лимани», разом із друзями нацпарку вдалося зробити невеликий, але дуже важливий подарунок Чорному морю. Вперше за багато років Службі держохорони нацпарку вдалося демонтувати браконьєрські знаряддя лову, так звані гарди. У хід пішли пили, сокири, лом та натхнення. Деякі інспектори, працюючи на межі, не виходили з води по 2-3 години, щоб упоратися з важливою роботою. А в цей час зграя за зграєю риб спливали з Тузлівських лиманів на теплу воду Чорного моря. Адже довгий час, через ненаситність браконьєри, так званого ТОВ «Інститут морської аквакультури» (раніше ОК “Граніт-2”), канал був повністю перекритий гардами і міграція риб закінчувалася у величезних рефрежираторах браконьєрів. А море недоотримувало рибні ресурси для сталого відтворення. І ось, після численних розпоряджень інспекторів нацпарку прибрати незаконні спорядження, нам вдалося ліквідувати їх. Працювати загалом інспекторському складу було відносно безпечно, оскільки на охорону громадського порядку за розпорядженням генерала, начальника ГУНП в Одеській області, Семенишина М. було відправлено 80 поліцейських та нацгварадійців. Вони, як і обіцяв керівнику нацпарку Ірин Вихристюк генерал на нещодавній зустрічі, поводилися гідно та підтримували громадський порядок та законність заходу. Завдяки цьому вдалося зробити важливу намічену природоохоронну роботу та випустити у море частину кефалі та інші види гідробіонтів. Пишу частину, оскільки впевнений, що ця орда браконьєрів, так званого інституту, під прикриттям куплених чиновників у владі, ще робитиме різні спроби по масштабному дерибану рибних ресурсів Тузлівських лиманів. Тепер у нацпарку з’явилася важлива підтримка поліції області. Велике дякую всім, хто думками довгі роки мріяв про наведення порядку на Тузлівських лиманах і брав безпосередню участь у спецоперації 30 жовтня, надаючи безпосередню допомогу Чорному морю. Окреме спасибі Ірині Вихристюк за важливі та тонкі переговори з ГУНП області, які забезпечили безпеку операції та, природно, за сміливість у прийнятті такого важливого довгоочікуваного рішення щодо демонтажу гардів. Дякую і спеціальній місії європейців EUAM Ukraine за комунікації, а також Дмитру Абраменко, який за дорученням начальника ГУНП на Одещині дуже вміло, в рамках закону, керував спецоперацією.

А тепер трохи про любов до Чорного моря. Чорне море – це свого роду магніт. І, коли його полюбивши, полюбивши його запах, його вдачу, його світанки і заходи сонця, його унікальний тваринний світ, серед якого найрозумніші дельфіни, ти з ним не можеш просто так розлучитися. Ми всі можемо по-справжньому радіти нашому прекрасному Чорному морю, його дивовижним мешканцям, синьому небу над ним, гарячому і білому піску, мільйонам черепашок на пляжі – радіти і відчувати все це – єдиним цілим світом дивовижного природного явища. Так склалося історично, що кожне море Землі має свої власні унікальні якості.

Наприклад, Червоне море славиться барвистим і багатим підводним світом, Мертве море – вважається найсолонішим, Середземне впізнанне по кристально чистій блакитній воді, Балтійське море багате бурштином, Азовське море знамените відсутністю глибини, Аральське – тим, що нестримно знищене людиною в ХХ столітті, а Чорне – сірководнем і тим, що його солоність в два рази нижче океанічної. І навряд чи знайдеться море на Землі, якому в науковій і художній літературі пощастило більше, ніж Чорному. Тисячоліттями відношення людини і Чорного моря будувалися таким чином, що людина активно, зі все зростаючою енергією, використовувала морські багатства. А, з іншого боку, в процесі своєї діяльності вносила в моря і океани величезну кількість сміття, шкідливих і небезпечних для морів речовин, що створювало і створює екологічні кризи.

Тисячоліттями відносини людини і Чорного моря будувалися таким чином, що людина активно, з зростаючою енергією, використовувала морські багатства. А, з іншого боку, у процесі своєї діяльності вносив у моря та океани величезну кількість сміття, шкідливих та небезпечних для морів речовин, що створювало та створює екологічні кризи. Однак, найсумнішим для мене є катастрофічне скорочення чисельності найрозумніших мешканців Чорного моря – дельфінів. Дельфін з грецької перекладатиметься як “брат”. Дослівно, дуже часто перекладають як “немовля”. Все тому, що крик немовляти та новонародженого дельфіна практично не помітний. Іноді дельфінів називають “люди-моря”. А якщо дивитися в утробі матері, то зародки довгий час практично ідентичні. Можливо, саме тому дельфіни нас зачаровують та надихають. Найпоширеніший вид дельфіна в акваторії Чорного моря – Афаліна. Його довжина досягає 3,5 метра, а вага може досягати 320 кілограмів. Інтелект дельфінів вражає, дельфіни здатні до образного мислення, досить просто вчать мову жестів, впізнають себе у відображенні дзеркала тощо. Людину з Афалінами пов’язує безліч історій та міфів, задокументовані факти правдивих історій про порятунок дельфінами людей. Багато хто чув історії про те, що дельфіни рятували людей. Але ці історії – матеріали для майбутніх публікацій. А сьогодні, цього дня, 31 жовтня 1996 р. представники урядів України, Росії, Болгарії, Румунії, Туреччини та Грузії підписали у Стамбулі Стратегічний план щодо порятунку Чорного моря. Цей день проголошено міжнародним днем ​​Чорного моря для об’єднання активних та залучення нових учасників природоохоронного руху до захисту нашого загального моря, широкого залучення громадськості до вирішення екологічних проблем, зміцнення міжнародного партнерства. Тим часом, слід констатувати, що і зараз, як і раніше, залишається нестійка згуртована громадська позиція, недостатня обізнаність, активність та усвідомлення необхідності консолідації зусиль учених, влади, бізнесу та громадськості для вирішення невідкладних екологічних проблем Чорного моря, таких важливих, як для найунікальнішої морської екосистеми, так і для нас – людей, які живуть на його берегах.

Національний природний парк «Тузлівські лимани», маючи під охороною 882,79 га узбережжя Чорного моря із загальної площі нацпарку 27865 га, бажає всім бути непримиренним до будь-яких проявів знущання над нашим спільним, коханим та найчудовішим морем, його “братами та людьми”.

Д.б.н., начальник науково-дослідного відділу Парку, Іван Русєв

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН