Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Заступник керівника Офісу Президента пояснив, як зміниться тариф на розподіл газу для жителів Херсонщини

Під час робочої поїздки до Херсонської області заступникові керівника Офісу Президента Кирилу Тимошенко поставили одне з питань, яке найбільше турбує херсонців, — підвищення тарифів на послуги розподілу природного газу. Адже нещодавно Херсонгаз опублікував планову структуру тарифу на послугу розподілу на 2022 рік. За їх розрахунками, послуга має зрости з 1,68 грн до 6,38 грн за кожен доставлений до споживача кубометр газу.

Кирило Тимошенко під час робочого візиту до Каховки прокоментував:

«За ініціативи Президента України підписаний меморандум з усіма очільниками міст, в котрих є теплокомуненерго. Меморандум стосується того, що тарифи в жодному регіоні України не підвищаться в порівнянні з минулим опалювальним сезоном. Я вважаю, що це перемога загалом для кожного українця і це буде виконано. Є певний тариф на транспортування. Багато розмов ходить про те, що він підвищиться в чотири рази. Але я хочу всіх запевнити, що це, по-перше, регулюється НКРЕКП. По-друге, ніяких підвищень в чотири рази ніде не буде».

На думку Кирило Тимошенка, ці балачки є звичайним підігріванням ситуації політичними опонентами. Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія також прокоментував ситуацію присутнім журналістам і каховчанам: «Днями обговорювали питання того, як працює перегляд тарифу транспортування газу НКРЕКП. Спочатку йде так зване суспільне обговорення громадськості. Ці всі постачальники беруть ту шалену ціну на газ, яка зараз є найвищою в Європі за декілька десятків років і мультиплікують на свою формулу, яка говорить, що потрібно підвищити тарифи в чотири рази. Це ще не виносилося на державний рівень — просто анонс суспільного обговорення». Давид Арахамія наголосив, що така ситуація, звісно, викликає занепокоєння всіх громадян і впливає на всіх нас.

Він додав:

«Вчора ми викликали НКРЕКП. Вони зробили офіційний стейтмент для громадськості, в якому зазначили, що до них не надходила подібна інформація. Це звичайна спроба підігрівання: спроба підвищити тарифи в чотири рази, а потім запропонувати компроміс — підвищити, наприклад, в півтора рази. Такого не буде. В НКРЕКП є чіткі правила. Інформація не відповідає дійсності, але деякі облгази зараз на цьому маніпулюють і роблять на цьому хайп. Опозиційні сили, навпаки, розносять це в ЗМІ. Мені здається, що зараз не треба хвилюватися. Європа до нас насправді зверталася і дивувалася, яким чином ми зробили цей річний продукт за 7,96 грн. для кожного громадянина, хоча ціна на ринку зараз майже 50 грн. Це велика перемога. В розробці цієї стратегії особисто брав участь Президент України, в нього збиралися всі постачальники. Ми виробляли цю систему, розуміючи заздалегідь, що Росія після запуску Північного потоку-2 намагатиметься зробити так звану цінову газову війну на європейських ринках».

Наразі всі українці є заручниками газової війни і всі країни Європи також вводять бар’єри, наголошує Давид Арахамія. За його словами, в Верховній Раді України зараз розглядається законодавча ініціатива надприбутків газових видобувних компаній в Україні з метою накладання додаткової ренти, адже надра належать всім українцям згідно з Конституцією: «Тому якщо хтось отримує надприбутки, то вони мають ділитися цим з усіма громадянами».

«В платіжках ціна на опалення не підвищиться, а отже тариф на транспортування газу не зросте», — підсумовує Кирило Тимошенко.

Все завдяки тому, що президент і усі очільники областей разом з Кабміном змогли домовитися і підписати меморандум.

«З 1 листопада в місті Херсон вже буде тепло. Ніяких проблем ні з опаленням, ні з газом немає загалом по Україні і на Херсонщині зокрема», — наголосив заступник керівника Офісу Президента.

Марина Азізова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН