Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фахівці громад вчилися організовувати процес надання соціальних послуг

Такою є тема другого семінару навчальної програми «Громада для людини: покращення системи соціального захисту та соціальних послуг». В онлайн-семінарі взяли участь понад 100 фахівців громад з Одеської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Кіровоградської та Херсонської областей.

 Організатори заходу – команда Регіонального офісу “U-LEAD з Європою” в Одеській області.

 – Продовжуємо допомагати громадам формувати соціальну сферу, яка відповідає сучасним вимогам. В результаті децентралізації та передачі повноважень соціальні послуги стали ближчими до людей і важливо забезпечити їх надання на належному рівні, – зазначила керівниця Регіонального офісу “U-LEAD з Європою” в Одеській області Юлія Молодожен.

 За словами радниці з питань соціальних послуг Програми “U-LEAD з Європою” Вікторії Ризун, другий семінар є продовженням першого, який відбувся на початку осені.

 – Тема “Соціальне благополуччя в громаді: організація надання соціальних послуг” є непростою. Взагалі, кожна з п’яти тем навчальної програми складні та вимагають детального вивчення. Для кращого розуміння та засвоєння інформації учасники розглядають їх на семінарах та відпрацьовують під час практикумів, – зазначила вона.

 З громадами працювали експерти та тренери МБО “Партнерство “Кожній дитині” Дмитро Дерев’янка, Людмила Пона та Оксана Лаушник.

Мета семінару:

– ознайомити з процесом планування та організації надання соціальних послуг відповідно до чинного законодавства і визначених потреб;

– сформувати бачення застосування різних механізмів фінансування надання соціальних послуг.

Тренери розповіли про поняття, види та класифікацію «соціальних послуг», окреслили підстави для надання соціальних послуг та вимоги до їх надавачів.

– Ми маємо переходити до інтегрованого підходу в наданні соціальних послуг, а це має відбуватися через зміну ставлення до соціальної роботи, а також вимагає залучення кваліфікованих фахівців, – зазначив Дмитро Дерев’янка.

Також були розглянуті законодавчі засади щодо планування, бюджетування та організації надання соціальних послуг, зокрема щодо програмно-цільового методу бюджетування, а також державні стандарти надання соціальних послуг та їх використання під час планування та бюджетування послуг.

– Сьогодні ми маємо всі інструменти, щоб працювати в соціальній сфері на рівні громади, – зазначила Людмила Пона. Під час розгляду законодавчих засад системи соціальної сфери вона порадила звернути особливу увагу на такі документи: ЗУ “Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю”, ЗУ “Про охорону дитинства”, ЗУ “Про попередження насилля у сім’ї”.

Крім того, фахівців громад ознайомили з особливостями розробки специфікації та методикою обрахунку вартості соціальних послуг, пояснили механізми фінансування соціальних послуг та доцільність їх застосування.

 – Дякую, захід був корисним і цікавим, – прокоментувала Тетяна Боднар, представниця Лиманської сільської ради.

 Проєкт “Громада для людини: покращення системи соціального захисту та соціальних послуг” впроваджується Міжнародною благодійною організацією “Партнерство “Кожній дитині” спільно із громадськими організаціями SocialBoost та Impact Hub Odessa за підтримки “U-LEAD з Європою”.

 Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН