Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні скорочується промислове виробництво яєць

За січень-вересень 2021 року промисловими підприємствами України було вироблено на 24% менше курячих яєць порівняно з аналогічним періодом 2020 року – 6,8 млрд штук.

Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) з посиланням на дані Державного комітету статистики.

Зазначається, що таке скорочення обсягів виробництва в першу чергу пов’язано зі значним зростанням цін на зернові культури, а відповідно і на комбікорми, які складають основну частину собівартості виробництва. Тож, як наслідок, частина виробників яєць або скоротили власне виробництво, або взагалі припинили його.

«Ціна на яйця, як і на будь-який інший продукт, формується за рахунок співвідношення попиту та пропозиції, а неможливість реалізувати продукцію за ціною, що перевищує витрати, і призводить до скорочення обсягів виробництва. Це ми і спостерігали протягом цього року, – ціни відчутно відреагували на таке скорочення виробництва, і в вересні 2021 року ціни на яйця зросли на 66% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року», – розповіла аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Вона зауважила, що збільшення податкового навантаження, яке передбачається за умови прийняття законопроекту №5600, призведе до ще більшого скорочення обсягів виробництва яєць курячих українськими промисловими виробникам та можливого подальшого зростання цін.

Районка

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН