Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Селище Більмак у Запорізькій області перейменують на Кам’янку

Селище Більмак перейменують і нова його назва буде – Кам’янка. Таке рішення прийняла Верховна Рада, яка ледве зібрала потрібні голоси для нової назви. Повідомляє “Забор”

Селище міського типу Більмак (кол. Куйбишеве) перейменують вже вдруге. Варто відзначити, що, коли у ВР прийняли проект постанови про перейменування низки населених пунктів в області, місцеві жителі Куйбишева виступали проти перейменування на Більмак. Так, вони відстоювали назву Таврійське, однак Верховна Рада назвала Таврійським село в Оріхівському районі.

Тоді рішення про перейменування прийняли на рівні області. Жителі Куйбишева навіть писали петиції і звернення, щоб селище не перейменовували в Більмак.

Тепер же Більмак перейменують в Кам’янку. Таке рішення ініціював нардеп від партії “Слуга народу” Павло Мельник. Як стало відомо, дане рішення підтримала 19 травня комісія Верховної Ради. Так, “за” проголосувало 24 депутата і тільки 2 утрималися. Залишалося, щоб рішення підтримали і на сесії Верховної Ради.

На засіданні Верховної Ради рішення було прийнято останнім в сесійному засіданні дня. Так, проголосували за нього “впритул” 231 депутатів.

З трибуни Павло Мельник заявив про те, що рішення про перейменування підтримує 85% жителів. А ось виступаючий після нього екс-директор Українського інституту національної пам’яті, а нині депутат від “ЄС” Володимир Вятрович заявляв, що назва Більмак – автентична у нього є сотні листів від жителів селища, які підтримують саме назву Більмак.

Довідково: селище Більмак знаходиться на берегах річки Кам’янка і було засноване в 1782 році саме як село Кам’янка. У 1845 році – отримало нову назву Царекостянтинівка, а вже з квітня 1935 і до травня 2016 року мало назву Куйбишеве. Назва Більмак була запропонована Інститутом національної пам’яті (в районі селища є курган – Більмак-могила).

Поділитись публікацією

2 коментарі

  1. Останнє речення цієї статті може стати причиною для судового позову, оскільки порушує Закон України “Про географічні назви” та містить неправдиву інформацію. Назва найвищої точки Приазовської височини – БЕльмак Могила. У 2016 році Інститут національної пам’яті запропонував назву БЕльмачанське (від топоніму Бельмак). Саме орфографічна помилка стала причиною перейменування, на це вказував у своєму виступі депутат ВР Павло Мельник. В’ятрович захищає протизаконну назву “БІльмак”, тому що експертна комісія УІНП повинна була перевірити кожну запропоновану місцевими радами назву, але цю не перевірила! Так само, як і автор цієї статті не перевірив інформацію.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН