Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні розширять список товарів, які не можна повертати в магазин

Автори проєкту стверджують, що перелік «неповоротних» товарів уже давно застарів

В уряді мають намір розширити перелік товарів, які не підлягають обміну/поверненню, через їхні специфічні властивості. У список потраплять сигарети та рідини для вейпів, букети квітів, а також ветеринарні препарати. Ліки та продукти теж залишаться у переліку.

Одночасно планується впровадити виключення з правил у разі, якщо «заборонений» товар буде запечатаний в вакуумну упаковку. У такому випадку його можна буде обміняти/повернути на загальних підставах.

Нововведення передбачає нова редакція Переліку товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 № 172. Проект змін розробило Міністерство економіки й оприлюднило для громадського осуду на сайті відомства.

Автори проєкту стверджують, що перелік «неповоротних» товарів уже давно застарів, тому що не переглядався ще з моменту його прийняття 20 років тому. За цей час ухвалено низку нових законів, якими назви товарів з переліку зазнали змін. Це, наприклад, стосується визначення «продовольчих товарів», «лікарських препаратів і засобів», інше. Тому сьогоднішні реалії вимагають розширення переліку.

Зокрема, в окрему групу товарів, які не можна обміняти/повернути, пропонується виділити тютюн і тютюнові вироби. Крім цього, під заборону потраплять:

– усі продовольчі товари;
– ветеринарні препарати;
– тварини і рослини;
– кормові матеріали, насіння, посадковий матеріал;
– рідини, що використовуються в електронних сигаретах, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, мундштуки на сигари і сигарети і їх частини.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту акта, відсутність в переліку заборонених до повернення товарів такої групи як рослини створює фінансові труднощі для їх виробників, ландшафтних дизайнерів, флористів-дизайнерів, а також продавців квіткових і зоомагазинів.

Правових підстав для відмови в поверненні готових букетів і зрізаних квітів фактично немає, а шанс повторного продажу такого товару мізерно малий. Як правило, зворотні букети утилізуються, а їхні продавці зазнають збитків.

Крім того, за 20-річний період дії переліку змінився і підхід до упаковки товарів. Зараз досить поширені герметичні (вакуумні) упаковки. Це дає можливість дотримуватися вимог санітарних правил і забезпечує схоронність товарів.

У зв’язку з цим проектом передбачено, що товар все-таки можна повернути/обміняти, якщо він упакований в герметичну упаковку, яка не пошкоджена. Таким чином покупець отримає додаткове право на повернення товару, який не був у вживанні, а підприємець зможе повторно продати такий товар без збитків.

Районка

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН