Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як зробити управління земельними ресурсами більш ефективним, дізналися представники громад Херсонщини

Питання розподілу, передачі та відання землею є одним з найбільш актуальних та важливих для територіальних громад. Особливо після відкриття ринку землі та змін законодавства.

30 вересня представники громад взяли участь у семінарі “Управління земельними ресурсами: законодавчі новації”, який організував регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» у Херсонській області.

 

За словами керівниці регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Херсонській області Оксани Сілюкової, після об’єднання громади часто стикаються із проблемами, які пов’язані з визначенням меж, інвентаризацією ресурсів тощо.

– Наша область є аграрною, земля – це той ресурс, який при раціональному та ефективному використанні, може приносити значні доходи громаді. Особливо, якщо навчитися створювати додаткову вартість землі. Під час семінару говорили про Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин” №1423-IX, про можливості, які він відкриває перед громадами, а також про зміни, які відбуватимуться у цій сфері, до яких громадам треба підготуватися, – зазначила Оксана Сілюкова.

Семінар проводили експерти з просторового планування та управління природними ресурсами Програми “U-LEAD з Європою” Олександр Гнітецький та Лідія Чижевська.

Експерти розповіли про нові повноваження та можливості органів місцевого самоврядування у сфері управління земельними ресурсами та з якими викликами можуть стикнутися. Також обговорили питання особливості розробки документації із землеустрою, порядок процесу безоплатної приватизації,  припинення права користування земельними ділянками у разі виявлення порушень, особливості проведення земельних аукціонів та повноваження державного контролю у громаді.

 

Представники громад мали можливість обговорити з експертами свої перші кроки в управлінні землями та територіями, які вони зробили після набуття чинності Закону №1423.

 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Більше інформації про діяльність регіонального офісу Програми “U-LEAD з Європою” у Херсонській області на сторінці https://www.facebook.com/ulead.kherson.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН