Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Таврійській громаді вшанували пам’ять героїв, які віддали життя на незалежність України

З 27 по 29 серпня по всій Україні проходять заходи у рамках Всеукраїнської акції пам’яті «Сонях». Саме сонях став символом глибокої пошани до героїв, які поклали життя на вівтар свободи і незалежності України. Серпневими днями 2014 року українські захисники потрапили до ворожого оточення під Іловайськом і залишились назавжди у соняшникових полях.

27 серпня у Таврійську пройшли заходи до Дня пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. На жалобній церемонії були присутні голова Таврійської міської територіальної громади Микола РІЗАК, заступники міського голови, голова Ради ветеранів Надія ЧАБАН, ветеран війни в Афганістані, ветеран АТО Леонід КОНДРАЦЬКИЙ, освітяни, працівники закладів культури, молодь.

Поіменно згадали наших загиблих земляків – Олега ГРЕБІНСЬКОГО, Романа АТАМАНЧУКА, Юрія ПАНЬКА, Євгена ТИХОНОВА, Дмитра КЛИМЕНКА.

29 серпня 2014 року у боях під Іловайськом загинув випускник Таврійського Ліцею №1 Олег  ГРЕБІНСЬКИЙ. Указом Президента України   від 25 листопада 2015 року за особисту мужність, високий професіоналізм, вірність віськовій присязі нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно), нагороджений пам’ятним нагрудним знаком « Ілловайськ-2014».

Під час виходу з оточення під Іловайськом загинув мешканець села Сергіївка  Роман АТАМАНЧУК. Йому йшов лише 22-й рік.

Довгий  час він  вважався зниклим безвісти. За експертизою ДНК тіло Романа було знайдено під Запоріжжям серед похованих героїв АТО. У грудні 2014 року нашого героя   перепоховали в рідній Сергіївці. Роман нагороджений відзнакою “Бойовий хрест”(посмертно), Орденом “За мужність” П ступеня (посмертно). 

Юрій ПАНЬКО – житель Таврійська, військовослужбовець 53-ї окремої механізованої бригади загинув під Луганськом 19 жовтня 2015 року.

10 червня 2016 року неподалік села Мар’їнки Донецької області від рук ворожих диверсантів загинув мешканець села Цукури  Євген ТИХОНОВ – старший солдат гаубично-артилерійської батареї 24-го окремого штурмового батальйону « Айдар». Йому був 31 рік.

У 2014 році добровольцем пішов в АТО мешканець села Кам’янка Дмитро Клименко, захищав Україну у складі добровольчого батальйону «Правий сектор», потім вступив до Національної Гвардії. Служив у підрозділі розвідником. Загинув 18 грудня 2016 року на Світлодарській дузі. Йому було 36 років. Указом Президента України від 29 грудня 2016 року Дмитро нагороджений Орденом «За мужність»  та відзнакою « Бойовий хрест» ( посмертно).

 Міський голова Микола РІЗАК у своїй промові зазначив: “У цей трагічний день під Іловайськом агресор підло знищував наших воїнів, стріляючи їм у спини. Загинули молоді хлопці, попереду у яких було ціле життя, у них залишились батьки, дружини, маленькі діти. Давайте сьогодні вшануємо пам’ять наших земляків і всіх воїнів, які загинули, боронячи нашу незалежність. Слава нашим героям!”

Щира подяка директору Музею історії міста Таврійськ Наталі МАЛИНОВІЙ та юним музеєзнавцям за безцінні документи та матеріали про трагічні події в історії України, за підготовку та проведення Дня пам’яті.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН