Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Аграрії Херсонщини підраховують збитки цьогорічного врожаю

Херсонська область — одна із перших областей, яка розпочала збирання ранньозернових культур. Але погодні умови суттєво відкорегували строки , – повідомляє інформаційне видання «Український Південь».

Виконуюча обов’язки директора Департаменту сільського господарства та зрошення Херсонської обласної державної адміністрації Маргарита Степанова розповіла, що розпочали збір 24 червня, для цього були сприятливі погодні умови: «Збір розпочали з ячменю. Сьогодні ми зібрали майже половину від запланованих площ. Це приблизно 70-80 тис. га. Різні поля мають різну врожайність — десь 40 центнерів, десь 60, десь 48. Але в середньому — 37 ц/га. Якщо брати по обсягу валового виробництва, то близько 220 тис. тон зерна ми сьогодні намолотили. Але минулого тижня були несприятливі погодні умови: зливи, град. Тому збирання зернових культур було призупинено. Ми дочекалися посушливої погоди, що змінило стан врожайності та вплинуло на терміни збирання культур».

За словами пані Маргарити, волога впливає на те, що збільшується кількість захворювань рослин та грибкових захворювань ґрунту: «Треба моніторити, які є пошкодження тієї чи іншої рослини. Виникають ситуації, коли пошкоджений горох, соя, рапс. Якщо поля будуть дійсно пошкоджені і неможливо буде зібрати врожай та дати його на корм тваринам, то є алгоритм стосовно оформлення форс-мажорних обставин зазначених полів. Ми розробили його і надали всім райдержадміністраціям та територіальним громадам. Це дає можливість змінити терміни поставки продукції, якщо підприємство уклало договори і є відповідні договірні угоди і вимоги до постачання продукції. Також можна обговорити боргові зобов’язання як з банківськими структурами, так і опрацювати питання з податковою службою».

Термін збирання врожаю зміниться: «Якщо в минулі роки ми починали 5-10 червня і закінчували на початку липня, то сьогодні змінилися і географія посівів, і терміни збирання зернових культур. Терміни збору зернових культур буде відтерміновано на два тижні», — розповіла Маргарита Степанова.

Марина Азізова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН