Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині планують сформувати ефективну освітню мережу

Про це повідомляє ректор ХДУ Олександр Співаковький:

–  #освіта_без_політики  Абсолютно впевнений, що саме така філософія має бути закладена в основу формування ефективної освітньої мережі Херсонської області.

Сьогодні, як й анонсував минулої п’ятниці, разом з першим проректором Херсонського державного університету Сергієм Омельчуком взяли участь в установчому засіданні робочої групи з напрацювання критеріїв, за якими має формуватися освітня мережа. Головував на заході голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, були також присутні заступник голови ради Юрій Соболевський, керуючий справами виконавчого апарату Херсонської обласної ради Павло Александров, голова бюджетної комісії Вікторія Гавренкова, радниця голови Херсонської обласної державної адміністрації Тетяна Юшко.

Навмисно перелічую учасників, щоб посилити меседж повної аполітичності процесу. За одним столом – представники різних фракцій обласної ради. Більш того, серед запрошених – ректори херсонських вишів, керівники державних органів, які опікуються освітою.

Дякую Олені Даниловій – начальниці Державної служби якості освіти у Херсонській області, Максиму Кирпенку – директору Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти, Юрію Бардачову – ректору Херсонського національного технічного університету, Анатолію Ломоносову – директору Херсонської філії національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, Вікторії Грановській – першій проректорці Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Є спільне розуміння мети – до 23 липня сформулювати критерії ефективної мережі та розробити прозору й зрозумілу шкалу ранжування цих критеріїв.

На сесії Херсонської обласної ради 6 серпня затвердити критерії, далі разом з громадами «накласти» ці критерії на діючу мережу, «приміряти» до вимог законодавства щодо типів закладів (початкова школа, гімназія, ліцей), врахувати соціальну складову, спроможність громад утримувати заклади.

На жаль, у нас замало часу. Те, що треба було робити з 2017 року, чомусь відкладалося, певне, із розрахунку, що реформу скасують. Ні, не скасують! Змінилося зовнішнє середовище, скоротилася кількість дітей шкільного віку майже у 2 рази, є нестача вчителів, зниження результатів ЗНО… Перші сигнали наближення кризи в освіті ми вже бачимо – хаотичне закриття та пониження ступеня шкіл в окремих громадах заради економії бюджетів, протести батьків та вчителів, нестача коштів на утримання. І на цьому фоні пристрасті підігрівають окремі політики.
Економія на дітях, на освіті, політизація – це точно неправильний шлях. Тож працюємо так, як домовлялися на освітньому форумі 24 червня – прозоро, відкрито, з можливістю аргументовано та зважено підходити до ситуації по кожній громаді, маючи на меті створити таку освітню мережу, яка б задовольняла права дитини на якісну освіту, а вчителям гарантувала роботу.
Крокуємо далі!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН