Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Підготовчі курси для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій працюють у херсонському виші

Україна та Херсонщина зокрема відкриває великі освітні перспективи для дітей, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей, а також АР Крим. Одна з таких можливостей — підготовчі курси, які допомагають молоді адаптуватися до навчання в українських закладах вищої освіти та вступити на навчання за спрощеною процедурою.

Про такі можливості розповіла журналістам інформаційного видання “Український Південь” відповідальний секретар приймальної комісії Херсонського державного аграрно-економічного університету, керівник освітніх центрів «Крим-Україна», «Донбас-Україна» Тетяна Панкратьєва.

За її словами, молодь з тимчасово окупованих територій знає, що документи про освіту, видані на цих територіях, не визнаються. Тому задля отримання якісної вищої освіти вони вступають до закладів вищої освіти, які перебувають на підконтрольній уряду України території.

У Херсонському аграрно-економічному університеті розпочались підготовчі курси. «Підготовчі курси для молоді з ТОТ започатковані цього року. В конкурсі взяли участь ЗВО України, з яких було обрано 23. В конкурсі також переміг Херсонський державний аграрно-економічний університет. Ми єдині у Херсонській, Миколаївській та Запорізькій області. Курси започатковані з метою адаптації до навчання в закладах вищої освіти України. Навчання у нас здійснюється українською мовою, а діти з тимчасово окупованих територій вже багато років навчаються в школі лише російською. Відрізняється також патріотичне виховання зовсім інше, інша ідеологія», — зазначила Тетяна Панкратьєва.

Тетяна Панкратьєва, керівник освітніх центрів «Крим-Україна», «Донбас-Україна»

Серед обов’язкових предметів, які вивчаються на курсах: українська мова, історія України та математика. Також на вибір можна обрати хімію, біологію, іноземну мову чи географію. Додаткові предмети діти обирають з огляду на спеціальність, на яку хочуть вступити.

«Курси дають змогу підготуватися до вступу і не лише до нашого університету, а до будь-якого іншого ЗВО України», — підкреслила Тетяна Леонідівна.

Діти можуть вступати на курси без документів, адже документи з окупованих територій не визнаються в Україні, лише як підтвердження їх фактичного проживання на ТОТ розглядаємо основні: про освіту, медичну книжку, паспорти батьків тощо. Майбутній слухач підготовчих курсів заповнює Освітню декларацію, заяви на курси та на поселення у гуртожиток.

«Наші освітні центри «Крим-Україна», «Донбас-Україна» сприяють отриманню паспорта у вигляді ID-картки, отриманню довідки внутрішньо переміщеної особи», — прокоментувала відповідальний секретар.

Курси розраховані на два місяці — з 29 червня по 31 серпня. Під час навчання діти отримують стипендію, яка становить 4588 гривень на місяць, а також безкоштовно проживають у гуртожитках університету.

Тетяна Панкратьєва наголосила, що документи, отримані по завершенню курсів, не впливатимуть саме на вступ: «Діти з тимчасово окупованих територій можуть вступити за спрощеною процедурою через освітній центр «Крим-Україна», «Донбас-Україна»: проходять державну підсумкову атестацію української мови та історії України у закладі освіти, який закріплено за кожним освітнім центром. За нами закріплено Херсонський ліцей Херсонської обласної ради. Після проходження ДПА вступник отримує тимчасову довідку, яка діє три місяці і є документом про освіту для вступу. За цей час ліцей замовляє свідоцтво про повну загальну середню освіту державного зразка. Потім я, як керівник, забираю свідоцтва і вкладаю їх в особову справу здобувача вищої освіти».

«Можливістю вступити за спрощеною процедурою через освітній центр «Крим-Україна» скористалася 71 особа з 2017 по 2020 роки. Молодь обирає такі спеціальності: агрономія, публічне управління і адміністрування, геодезія та землеустрій, менеджмент, готельно-ресторанна справа і туризм. Цього року освітні центри розпочали роботу з 7 червня і в перший день роботи у нас вже було п’ять вступників з Криму. За спрощеною процедурою цьогоріч вже вступають 6 осіб. Також звернулася мама дитини, яка у Луганській області закінчує 11 клас. Ми виписали їм запрошення і відправили його. На контрольному пункті в’їзду-виїзду показується запрошення, що звільняє дітей та їх батьків від проходження самоізоляції», — прокоментувала Тетяна Леонідівна.

Варто зазначити, що за майже вісім років окупації діти вивчають предмети виключно російською мовою на тимчасово окупованих територіях. Українську вони вже забули, про це говорить відповідальний секретар: «Минулого року у нас був вступник, який готувався самостійно понад рік, вивчав українську мову та літературу, історію України. Вступив за спрощеною процедурою. Однак є вступники, які вступали до нас і за результатами ЗНО. Одна дівчинка склала українську мову та літературу на й історію України на високі бали, зважаючи на те, що сім років вивчала російську мову та історію»

Марина Азізова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН