Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині тримають на контролі дотримання правил застосування пестицидів і агрохімікатів

З самого початку резонансної ситуації, пов’язаної зі смертю червонокнижних птахів на Херсонщині, Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (далі – Головне управління), співпрацювало з Головним управлінням національної поліції в Херсонській області.

Фахівці Головного управління в межах повноважень, визначених законодавством, всебічно сприяли роботі з виявлення причин, в наслідок яких загинули птахи. Активна робота продовжується.

Головне управління на виконання рішення Протоколу засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Херсонської ОДА від 07.04.2021 № 8 у складі робочих груп створених розпорядженням Херсоньскої обласної державної адміністрації тримає на контролі прибирання отруйних залишків, виявлених на полях області, площею 504,67 га (дискування).

Також, Головне управління продовжує роботу по проведенню роз’яснювальних робіт та інформуванню аграріїв щодо використання пестицидів на території області.

У сфері захисту рослин Головним управлінням проведена наступна робота:

– було створено 2 довідника для внутрішнього користування, 1 збірник науково-практичних рекомендацій «ЕКОЛОГО-БЕЗПЕЧНІ ЗАХОДИ БОРОТЬБИ З МИШОВИДНИМИ ГРИЗУНАМИ В СТЕПОВІЙ ЗОНІ УКРАЇНИ» разом з Інститутом зрошуваного землеробства НААН України. Розробили 3 листівки з актуальною інформацією для сільгосптоваровиробників. Сільськогосподарським підприємствам надані інформаційні матеріали (буклети, листівки тощо) на тему безпечного застосування засобів захисту рослин та поводження з пестицидами. Ця робота триває.

– проведено навчання 1045 осіб щодо безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами, з суб’єктами господарювання проводяться наради, Zoom-конференції, круглі столи, бесіди, висвітлюється відповідна інформація в ЗМІ, на сайтах Головного управління та органів місцевого самоврядування області;

– у поточному році вже було організовано та проведено 15 вебінарів та 20 нарад з питань роботи фахівців Головного управління, де в доповідях подавались роз’яснення нормативно-правової бази, у тому числі правил застосування пестицидів і агрохімікатів та інші актуальні питання.

Головне управління провело 1528 бесід та зустрічей з аграріями, на яких висвітлювались питання поводження з пестицидами та агрохімікатами, здійснено розсилку матеріалів щодо поводження з пестицидами та агрохімікатами аграріям на електронні адреси.

У сфері дотримання законодавства про захист прав споживачів за скаргами Головним управлінням було проведено 6 позапланових заходів державного нагляду суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю пестицидами та агрохімікатами.

За результатами перевірок встановлено 6 порушень. До суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції на суму 7490,9 грн, та видано 4 приписи про усунення порушень.

Також, Головне управління Держпродспоживслужби Херсонської області ретельно відпрацьовує доручення Прем’єр-міністра від 08.06.2021 щодо проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) з питань дотримання вимог законодавства у сфері торгівлі пестицидами та агрохімікатами. Станом на 02 липня поточного року Головним управлінням було перевірено 6 суб’єктів господарювання у сфері дотримання санітарного законодавства. На одному об’єкті встановлені невідповідності вимогам санітарних правил, встановлених до складів зберігання пестицидів та агрохімікатів. Керівнику наданий припис з рекомендаціями по усуненню виявлених порушень, встановлено контроль за виконанням.

Держпродспоживслужба у Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН