Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині визначають критерії за якими відбуватиметься ліквідація шкіл (відео)

Ряд протестів пройшов минулого тижні у Херсонській області через закриття навчальних закладів. Жителі сіл не згодні з рішенням про ліквідацію шкіл: говорять, що школи добре оснощені та хороші.

Про вирішення ситуації розповів депутат обласної ради Олександр Співаковський, – повідомляє “Український південь”.

Як голова комісії Херсонської обласної ради з питань розвитку людського капіталу був запрошений на нараду під головуванням керівника ради Олександр Самойленко щодо планів із закриттям і ліквідацією шкіл та дитячих садочків у Білозерській громаді.

На заході був присутній заступник голови ради Юрій Соболевський, голова бюджетної комісії Херсонської обласної ради Виктория Гавренкова, секретарка Білозерської селищної ради Олена Козачек та начальниця відділу освіти Білозерської селищної ради Інна Козльонкова.

Передумовою для цієї зустрічі стали випадки обурення батьків та вчителів, які дізналися про плани місцевої влади понизити ступінь малокомплектних шкіл (десь залишити лише початкові класи, десь початкову та середню ланки). По декільком закладам, наприклад, у Таврійську та Розливі, взагалі розглядається ліквідація.

Реакція вчителів, батьків у селах цілком зрозуміла. Розрив комунікації, непрозорість рішень породжують хаос і супротив. Про те, що на першому місці мають бути не гроші, не бажання зекономити кошти на утримання закладів освіти, а інтереси дитини, якість освіти, про необхідність розробити єдині, чіткі правила та критерії, за якими має бути сформована освітня мереж, говорив під час освітнього Форуму 24 червня.

Тому зараз знов запропонував розробити критерії, затвердити їх на сесії Херсонської обласної ради, створити систему рейтингування, визначивши балами важливість тих чи інших показників. Будемо мати систему вимірювання – проаналізуємо кожен заклад освіти й складемо рейтинги. Тоді влада зможе аргументовано розмовляти з громадою, разом шукати рішення проблем.

Дякую голові Херсонської обласної ради за послідовність. Вже у понеділок, 5 липня, збираємо робочу групу і будемо напрацьовувати критерії. На стадії узгодження графік зустрічей з громадами по формуванню освітньої мережі. Якщо й далі будемо рухатися у тому ж темпі, то за декілька місяців спільно з громадами, облрадою і облдержадміністрацією напрацюємо План дій щодо функціонування ефективної освітньої мережі області, де у центрі будуть інтереси дитини, вчителів, а не відсутність коштів чи чиясь суб’єктивна думка.

Джерело – Херсонська обласна рада.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН