Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Розкрили таємницю двох курганів на Херсонщині

Фермер з колишнього Іванівського району Херсонщини оплатив дослідження двох курганів на своїх землях Інституту археології НАН України. Ці кургани були дуже древніми, заввишки всього зо два метри. На обліку вони знаходилися, однак досі про них ніхто нічого не відав. Але дослідники цю таємницю розкрили: науковці виявили у них  шість поховань чоловіків. Ні зброї, ні прикрас з дорогоцінних металів у місцях останнього спочинку не знайшлося – тільки керамічні вироби. Та воно й не дивно: похованні відносилися до так званої зрубної культури епохи бронзи (друге тисячоліття до нашої ери).

— На розкопки припали часті зливи. Тож роботи доводилося або призупиняти, або відкривати поховання  «по-мокрому». Через ці незручності вивчення курганів затрималося десь на тиждень. Тим не менш, науковці свою місію виконали, і тепер походження двох курганів відоме, — зауважив учасник розкопок, заступник начальника Інспекції з охорони пам’яток історії і культури Херсонщини Денис Сікоза.  

Артефакти зі степових курганів після їх реставрації та систематизації обіцяють передати до фондів обласного краєзнавчого музею. Вони доповнять уявлення про народи й племена, що мешкали у степах Причорномор’я у сивій давнині.

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН