Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Науковці Херсонщини провели експедицію на території колишньої Старошведської волості

Про експедицію на Фейсбуці пише херсонський науковець Іван Мойсієнко:

– 1 червня завершилась 9 денна надзвичайно насичена експедиція з вивчення рослинного вкриття степів Херсонщини.

В ході експедиції дослідили “hot spots” (4 балки, 9 курганів, 4 цвинтари, 1 городище, кільканадцять лісосмуг, кільканадцять узбіччь доріг, кільканадцять перелогів…) степового різноманіття на території колишньої Старошведської волості. Загалом описано більше 100 ділянок в різних типах оселищ в залежності від їх здатності зберігати степове різноманіття. В цій частині експедиції працювали Барбара Суднік-Войциковська та Марія Захватович (Варшавський університет); Іван Мойсієнко, Надія Скобель та Олена Ракша (Херсонський державний університет).

На наступному етапі експедиції Барбара Суднік-Войциковська та Іван Мойсієнко разом з Андрій Лопушинський (філія “Кам’янська Січ”), долучидися до Олександра Ходосовцева та Валерія Дармостука щодо дослідження рослинного покриву Нововоронцовського району Херсонської області з метою створення тут регіонального ландшафтного парку. Також прийняли участь у розширеному засіданні Нововоронцовської райради на якому обговорили перспективи створення РЛП з місцевою громадою. Зі змістовною презентацією щодо існуючих “міфів” стосовно РЛП та ПЗФ взагалі виступив професор Олександр Ходосовцев.

Ще одним важливим завданням експедиції, над реалізацією якого працювали Барбара Суднік-Войциковська, Іван Мойсієнко та Андрій Лопушинський було дослідження старовинних городищ, як рефугіумів рослинного покриву. Загалом було досліджена повна літня флора 8 городищ. Особлива подяка Євгенію Саржану за трансфер надувним човном на острівне городище Мале Городище біля Тягинки. В ході експедиції відвідали також археологічну експедицію Дениса Сікози, яка розкопує кургани в Горностаївському районі.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН