Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський виш у День науки відзначає здобутки й традиції досвідчених учених та молодих науковців

Про це повідомляє ректор ХДУ Олександр Співаковський:

– Світ змінюється – змінюється і наука. Але прагнення до наукових відкриттів та здобутків – невпинне!

У День науки ми відзначаємо здобутки й традиції як наших досвідчених учених, так і молодих та ще зовсім юних науковців.

Моє знайомство з Херсонським державним університетом розпочалося 45 років тому. У 1974 році я став студентом фізико-математичного факультету Херсонського державного педагогічного інституту, потім отримав кваліфікацію вчителя математики. У грудні 1978 року зарахований на посаду викладача кафедри математичного аналізу. Далі були аспірантура, достроковий захист кандидатської, а згодом – докторської дисертації.

Саме у рідній alma mater я формував свою наукову кар’єру, а тепер, як ректор, вибудовую стратегію наукового розвитку університету. Тож мою біографію можна визначити як шлях від студента до професора. Й таких науковців у Херсонському державному університеті чимало. Тут працюють 26 докторів наук, професорів — випускники закладу вищої освіти, які є прикладом для молоді. У нас навіть функціонує проєкт «Від студента до професора».

Ми по праву пишаємося видатними вченими ХДУ, які створили свої потужні наукові школи. Звання «Почесний доктор наук ХДУ» присвоєно 17 провідним вченим вітчизняних та закордонних вишів, серед них 8 — науково-педагогічні працівники нашого університету. ХДУ зберігає свої лідерські позиції в освітній та науковій діяльності, посідаючи найвищі рейтингові сходинки з-поміж закладів вищої освіти не тільки Херсонщини, а й України.

Звання «Почесний професор ХДУ» присвоєно 26 провідним вченим вітчизняних та закордонних вишів, серед них 14 – науково-педагогічні працівники. У ХДУ працюють 5 заслужених діячів науки і техніки України, 8 викладачів нагороджені відзнакою МОН України «За наукові досягнення», 6 – відзнакою МОН України «За наукові та освітні досягнення».

Херсонський державний університет успішно пройшов атестацію в частині впровадження наукової діяльності, зокрема науковий напрям «Технічні науки» оцінено найвищими балами й зараховано до кваліфікаційної групи «А».

Основною базою для проведення досліджень є наукові лабораторії університету. Ми поступово відкриваємо нові наукові простори й осучаснюємо ті, що вже існують.
Збільшується й обсяг надходжень до спеціального фонду за наукову діяльність.

Продовжують функціонувати три спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій за п’ятьма науковими спеціальностями.

Університет є засновником і співзасновником 11-х наукових фахових видань категорії Б, у яких публікуються результати наукових досліджень за 20-ма науковими спеціальностями. Матеріали Міжнародної конференції ICTERI, співзасновником якої є ХДУ, публікуються в міжнародних індексованих виданнях CEUR і Springer.

В університеті створено цілісну модель доброчесного академічного середовища, Офіс іншомовної освіти, функціонування якого нещодавно успішно презентовано на Всеукраїнському Форумі вищої освіти-2021.

Засновано найвищі нагороди «Золота медаль» і «Срібна медаль Херсонського державного університету», премію молодому науковцеві.

Ми пишаємося студентською науковою роботою. Понад 20 здобувачів вищої освіти у 2021 році стали призерами й переможцями всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт.

Наша потужна Наукова бібліотека – осередок розвитку науки, її унікальність у тому, що зберігає у своїх фондах раритетні видання. На цей час тут зберігається понад 4 тисячі примірників рідкісних і цінних видань.

Але, як казав великий вчений Альберт Ейнштейн: «Наука ніколи не буде закінченою книгою».

Тож, шановні науковці, нехай ніколи не згасають ваші прагнення до нових знань, нехай завжди супроводжує натхнення, нестримний творчий пошук та науковий неспокій.

Усі ми, від професора та кандидата наук, до докторантів, аспірантів і студентів, є великою науковою родиною.

Наснаги, втілення інноваційних проєктів та реалізації найсміливіших ідей задля прогресу та стрімкого розвитку рідної країни!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН