Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зустрівся зі студентами ХДУ

У стінах Херсонського державного університету відбулася зустріч студентів факультету української філології та журналістики та представників місцевих ЗМІ з Уповноваженим із захисту державної мови, українським політиком, науковцем, громадським діячем, народним депутатом VIII скликання Тарасом Кременем.

Херсонщина подарувала Україні багатьох визначних письменників і поетів, а Херсонський державний університет славиться науковцями, які безперервно популяризують та підтримують українську мову. Тому не дивно, що зустріч з Уповноваженим із захисту державної мови відбулася саме у виші.

Ректор ХДУ Олександр Співаковський зазначив: «Захищати нашу мову, яка ідентифікує нас у світі, мати свою культуру, свою систему цінностей — надважливо».

Також Олександр Володимирович поділився особистим ставленням до мовних реалій: «До 2014 року я не спілкувався українською мовою. А зараз володію нею вільно. Хочу, аби моя онука вільно володіла щонайменше трьома мовами — материнською, державною та іноземною». Дійсно, як колись влучно зазначив відомий німецький філософ і письменник Йоганн Гете, скільки мов ти знаєш — стільки разів ти людина.

На зустріч Тарас Кремінь прибув після розмови з керівництвом Херсонської обласної ради, де говорили про сприяння виконанню норм закону на регіональному рівні, про створення курсів з вивчення української мови. Чому так важливо говорити про мову та її значення саме зі студентами? Тому що зовсім скоро вони працюватимуть у органах державної влади, місцевого самоврядування, територіальних громадах. Тарас Кремінь підкреслив, що чиновники не повинні забувати українську мову, зобов’язані користуватися та дбати про неї. Для реалізації цього потрібно вже зараз вивчати та плекати рідну мову, у чому допоможе Херсонський державний університет з потужними викладачами та їх напрацюваннями.

Херсонщина має всі шанси стати першою областю на півдні України, яка затвердить програму розвитку та опанування української мови.

«Наразі у нашому секретаріаті працюють п’ятдесят фахівців. Якщо отримаємо згоду Верховної Ради, плануємо збільшити штат секретаріату наполовину, щоб у кожній області був регіональний представник офісу мовного омбудсмена», — зазначив Тарас Кремінь.

Відповідний проєкт постанови Кабінету міністрів подали ще минулого року.

Тарас Кремінь розповів студентам про свій шлях від студента Миколаївського державного педагогічного університету до обрання на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. Також він є сином Дмитра Кременя — видатного поета, публіциста, есеїста, перекладача. Тому опіка про мову передалася від батька до сина. Подарунки Тараса Дмитровича університету також знакові — дві книги: Тарас Кремінь, Людмила Старовойт «Українська Атлантида Дмитра Кременя» та ювілейне історико-біографічне та методичне видання «Таємини буття Валерія Бойченка». Перша книга є монографією про Дмитра Кременя та його літературний та просвітницький шлях; друга розповідає про письменника Валерія Бойченка, який народився на Миколаївщині, а літературну діяльність почав на Херсонщині.

Мовний омбудсмен висловив подяку ректору Олександру Співаковському за умови, створені у виші, для вивчення рідної мови. Він налаштований на плідну співпрацю і закликав студентів використовувати рідну мову не тільки у публічному спілкуванні, але й в побуті, в соціальних мережах та в спілкуванні з однолітками.

Автор — Марина Азізова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН