Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Важливий крок у розвитку освітнього потенціалу Херсонщини

27 грудня голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв разом із народним депутатом України Олександром Співаковським взяв участь у відкритті 2-хлабораторій робототехніки та лабораторії молекулярної біології у Херсонському державному університеті.

«Сьогодні на Херсонщині важлива подія. Ми відкриваємо унікальні лабораторії, які дозволять підвищити якість підготовки бакалаврів, магістрів та докторів філософії в галузі біології зі спеціалізацій «Молекулярна біологія», «Імунологія» та «Лабораторна діагностика біологічних систем» та сприяти підготовці як вчителів біології так і медичних біологів», – зазначив голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

Також Андрій Анатолійович розповів, що відкриття цих лабораторій є поштовхом для підготовки фахівців на сучасному рівні, що в свою чергу збільшує конкурентоздатність університету в освітньому просторі: «Сучасне обладнання, підходи та методики є важливим кроком у розвитку не тільки вищого навчального закладу, а й усього освітнього потенціалу Херсонщини!».

Відкриття двох лабораторій відбулося за підтримки народного депутата України Олександра Співаковського, який зауважив, що інвестувати в університети та людський капітал необхідно, адже випускники – нові точки росту економіки України.

«Дякую позиції Міністерства освіти і науки України, міністру освіти Лілії Гриневич за підтримку фінансування таких навчальних лабораторій. В тих умовах, коли в Україні немає збалансованого доступу до якісної освіти, ми маємо співпрацювати з органами місцевої влади та розвивати Херсонщину», – прокоментував Олександр Співаковський.

У лабораторії, розташованій на факультеті Фізики, математики та інформатики, студенти зможуть збирати та програмувати розумні пристрої з викорстанням Arduino, Raspberry Pi та Lego MindStorm. Однак, лабораторія має потужний потенціал не тільки для майбутніх інженерів-програмістів, а і для майбутніх учителів природничо-математичних дисциплін, зокрема для розвитку STEM-освіти в області.

STEM-освіта стає все більш популярною в Україні. Її значення неможливо переоцінити, а особливо для дітей молодшого шкільного віку.

В кабінеті буде використовуватись програмне середовище LEGO WeDo 2.0 спеціально розроблене для дітей молодшого шкільного віку. Складний і незрозумілий код в ньому замінюють графічні елементи (піктограми). Діти можуть змінювати параметри і спостерігати за відповідними змінами в поведінці робота, це вчить їх системно мислити, в школярів з’являються перші уявлення про найпростіші алгоритми.

Робота з WeDo 2.0 формує у дітей інженерний склад розуму, допомагає розвивати у молодших школярів навички критичного і творчого мислення, вирішення завдань, вміння працювати в команді, вести дискусію, знаходити єдине рішення в суперечливій ситуації. Все це вказує на актуальність розвитку робототехніки в наш час та значення подібних.

На факультеті біології, географії та екології Херсонського державного університету з 2014 працює навчально-наукова лабораторія молекулярної біології.

За 3 роки існування лабораторії профільним кафедрам факультету, вдалося суттєво підвищити показники науково-дослідної роботи та вийти на міжнародний рівень, позбутися залежності від іноземних лабораторій при проведенні сучасних досліджень та публікації їх результатів.

Наразі відбувається суттєво доукомплектування лабораторії надсучасним обладнанням, що значно розширює спектр наукових досліджень в галузі аналізу ДНК та РНК, культивування організмів, імунології, імунобіотехнології, молекулярної систематики тощо.

ХОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН