Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Роботодавцям Херсонщини розповіли про основні зміни у законодавстві про працю

Поточний рік тільки-но розпочався, але він вже приніс чимало змін у трудовому законодавстві та багато викликів для роботодавців. Деякі норми законів часто складні й незрозумілі, але сумлінний роботодавець має їх дотримуватись та виконувати.

27 квітня з метою ознайомлення роботодавців із внесеними змінами до нормативно- правових актів, які регулюють трудові відносини із працівниками, у приміщенні Херсонського міського центру зайнятості відбувся семінар для роботодавців міста за участю заступника начальника управління – начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів управління з питань праці Лесі Олішевко.

У зв’язку із обмеженнями, передбаченими карантинними заходами, частина роботодавців долучились до семінару дистанційно в режимі онлайн за допомогою платформи для відеоконференцій.

Такі зустрічі, а саме у невимушеній атмосфері сприяють встановленню довірливих та партнерських стосунків між державою та бізнесом. Учасники заходу мають можливість підвищити свою професійну компетентність, обмінятись досвідом та детально обговорити питання змін та новацій у законодавстві, а посадовці управління  мають змогу вислухати з перших вуст проблеми, які виникають під час трудового процесу.

Під час семінару була приділена увага наступним питанням:

1.Дистанційна, надомна робота та робота із застосуванням гнучкого режиму робочого часу по-новому: ключові відмінності, кому та як встановити, документальне оформлення.

27 лютого 2021р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу» від 04.02.2021р. №1213-IX.

Цим законом внесені зміни до КЗпП, зокрема: оновлено статтю 60 «Гнучкий режим робочого часу» й введено дві нові статті: стаття 60-1 «Надомна робота» і стаття 60-2 «Дистанційна робота». Зазначені зміни надали чіткий та зрозумілий алгоритм дій при запровадженні роботодавцями дистанційної та надомної роботи, а також порядку застосування гнучкого режиму робочого часу.

Наразі Мінекономіки розроблений та представлений проект наказу «Про затвердження типових форм трудових договорів про надомну та дистанційну роботу», який містить: типову форму трудового договору про надомну роботу і типову форму трудового договору про дистанційну роботу.

Тож чекаємо його прийняття та офіційного опублікування.

  1. Оновлений порядок індексації заробітної плати та інших доходів.

Так, з 2 квітня 2021р. діє оновлений порядок нарахування індексації грошових доходів, зміни до якого внесені Постановою КМУ від 31.03.2021р. №278 «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення». Зокрема, оновленим порядком:

— врегульовано питання нарахування індексації грошових доходів населення у разі їх підвищення не з 1-го числа місяця, пропорційно часу, відпрацьованому до та після підвищення доходів. Також, у змінах до Порядку наведено приклад розрахунку індексації у разі підвищення заробітної плати у середині місяця;

— врегульовано питання нарахування індексації грошового забезпечення військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби;

— встановлено механізм нарахування розміру аліментів, визначеного судом у разі їх стягнення державним, приватним виконавцем, зокрема, проведення індексації з наступного року після визначення розмірів аліментів.

3.Трудові гарантії для донорів крові: пільги та компенсації.

25 січня 2021р. набрав чинності Закон України від 30.09.2020р. №931-ІХ “Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові”. Даний Закон оновив норми щодо збереження середнього заробітку за працівниками, які виявили бажання стати донорами крові та/або її компонентів. Також, в новій редакції виклали ст. 124 КЗпП. Зокрема уточнено, що середній заробіток зберігається у дні медичногоо бстеження осіб, які виявили бажання стати донорами. Такій особі безпосередньо після кожного дня донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. За бажанням такої особи цей день приєднують до щорічної відпустки.

Наприкінці семінару учасникам заходу були надані вичерпні відповіді на хвилюючі питання та практичні поради з питань додержання законодавства про працю та зайнятість населення.

ГУ Держпраці у Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН