Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Медсестра з Бердянська розповіла, чого боялася під час вакцинації від коронавірусу

Старша медсестра Бердянської сімейної клініки Nadia Карина Свідло разом зі своїми колегами минулого тижня зробила щеплення від коронавірусу. Медик є одним з кращих фахівців з вакцинації в Бердянську, тому про щеплення знає практично все.

– Разом зі мною 11 березня щеплення також зробила моя колега, IT-менеджер і наш лікар-педіатор, – поділилася з журналістом «Індустріалки» Карина. – Ми всі перенесли вакцинацію досить добре. Перед щепленням у мене не було жодних сумнівів і страхів. Хоча, один був. Я боялася, що мене будуть колоти голкою. Я не боюся вакцинації, тоскільки сама нею займаюся. Зробити щеплення – набагато безпечніше, ніж перехворіти коронавірусом. Навіть те, що у мене боліло плече в місці ін’єкції, це все дрібниці.

Вакцинація – це звичайна процедура. Готуватися до неї особливо не потрібно. Проводити якісь процедури необхідності також немає.

– Морально себе можна підготувати тільки до того, що після вакцинації може бути температура або якісь хворобливі відчуття, – зазначила Карина. – Повірте мені, це все дрібниці в порівнянні з тим, що можна потрапити в реанімацію з пневмонією, втратити смак або нюх. Це дуже серйозно. Втрата нюху – це не жарт. Це – енцефалопатія, тобто пошкодження мозку. Це не просто так, що людина втратила нюх, а він раз-два і повернувся. У нашого кардіолога спостерігаються люди, у яких після перенесення коронавирусу почалися міокардити. Це досить проблематично, коли чоловік, наприклад, в 35 років з міокардитом.

Багато пацієнтів, в тому числі і алергіки, бояться гострих реакцій на вакцину, наприклад, анафілактичного шоку.

– З десятка найменувань, від яких може статися анафілактичний шок, вакцинація  на дев’ятому місці, а на першому місці – антибіотики, – каже медсестра. – Якщо людина робила вакцинацію від дифтерії, правця і перенесла їх добре, зі щепленням від коронавирусу має бути також. Тим більше перед вакцинацією людину обов’язково оглядає лікар. Щеплення робить спеціальна мобільна бригада, у складі якої чотири медпрацівники.

Лікар і три медсестри пройшли спеціальне навчання. Їх навчили не тільки як колоти, зберігати і транспортувати вакцину, а і як надавати невідкладну допомогу. Після вакцинації людина залишається під наглядом медиків ще півгодини. Цього часу достатньо для розвитку анафілактичного шоку. У фахівців мобільної бригади є все необхідне, щоб допомогти пацієнту в разі розвитку у нього анафілактичної реакції. І це стандартні протоколи для кожної вакцинації. При вакцинації від коронавирусу не потрібно нічого особливого. Це просто нова вакцина на ринку, як і нове захворювання.

Дівчина радить менше слухати політиків, які часто маніпулюють свідомістю людей заради своєї вигоди, а робити щеплення і захищати себе і своє здоров’я.

– Щеплення від коронавирусу – це додатковий захист дорослого населення, як і вакцинація проти грипу, пневмокока і менингококка, – каже Карина. – Чим більше людина зробить профілактичних щеплень, тим більше вона захищена від захворювань. Якщо є можливість, якщо в день вакцинації у вас немає температури, щоб не загострилося хронічне захворювання, йдіть і робіть щеплення. Будь-яку температуру в першу добу, будь-яку хворобливість від вакцинації можна зняти звичайної таблеткою парацетамолу. При ковіді, коли йдуть ускладнення на легені, на серце, на мозок, вже одним парацетамолом не обійдешся.

Пологівські вісті

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН