Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Культурні пам’ятки Запоріжжя позначать на онлайн-карті

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух ініціював створення онлайн-мапи пам’яток регіону. Лише одним кліком можна буде побачити, за які об’єкти відповідає обласна влада, а за які – місцева. Це допоможе фахівцям та жителям області відслідковувати стан пам’яток.

Разом з тим у цій сфері накопичилось багато проблем. Одна із них – відсутність позначень на місцевості меж курганів та самовільна перебудова архітектурних пам’яток. Ускладнює роботу охоронних органів також відсутність чіткого розподілу сфери відповідальності між обласними та місцевим органами.

Олександр Старух ініціював розгляд цього питання на засіданні колегії облдержадміністрації.

«Ми щорічно втрачаємо культурну спадщину. А по-друге, ми можемо подарувати людям проблеми, коли вони дізнаються, що на їх земельній ділянці знаходиться курган, і вони не можуть його обробляти. Для вирішення збираємо колегію обласної державної адміністрації. Це той орган, що може узгодити інтереси різних відомств, суб’єктів влади.  Спільно приймемо колегіальне рішення, яке буде обов’язковим для виконання всіма органами в регіоні. Воно буде полягати у передачі певних функцій з охорони пам’яток на місця – у новоутворені громади, – сказав очільник регіону

Наразі на державному обліку в області перебуває 3 561 пам’ятка культурної спадщини, з них  національного значення – 12, а місцевого – 241.  Також до Списку історичних населених місць України занесені міста Запоріжжя, Бердянськ, Оріхів, Мелітополь та Гуляйполе.

Запорізька ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН