Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізька поетеса встановила мистецький рекорд України

Рекорд України в категорії “Мистецтво” встановила запорізька поетеса Олена Ющук  1000 віршів, написаних протягом трьох років. Перемогла в номінації “За поетичні можливості людини з фізичними вадами”. Офіційна реєстрація рекорду відбудеться після завершення пандемії.

“Творчий шлях розпочався у 2018-му, – розповідає Олена. – Відправила на міжнародний поетичний конкурс у Парижі три вірші й отримала перше місце. Потім взяла участь у мистецькому конкурсі “Перлина Запоріжжя” і також перемогла. А вже влітку того ж року світ побачила перша поетична збірка – “Я цілую тебе кожним рядком”.

Сьогодні надруковано вже 10 книжок Олени Ющук. Всі видання профінансував поціновувач її творчості, котрий познайомився з нею в інтернеті. Попри інвалідність, авторка продовжує інтенсивно працювати – пише до 5 віршів на день. Нещодавно вийшла з друку її книга поетичних адаптацій – підрядкових перекладів творів відомих зарубіжних поетів. А ще Олена друкує свої вірші на листівках і просто роздає їх перехожим.

Запорізька поетеса встановила рекорд України в категорії «Мистецтво»

Олена народилася у Кривому Розі. Перші римовані рядки написала у 15 років. Як літераторка сформувалася під впливом творчості Ганни Ахматової та Марини Цвєтаєвої. І сьогодні вважає себе послідовницею творчої манери цих двох поетес. Однак ліричні героїні її віршів, на відміну від ахматовських та цвєтаєвських, живуть окремим від автора життям, і в такому “примірюванні” на себе різних жіночих образів легко та приємно фантазувати, як каже поетеса. Адже з дитинства мріяла саме про акторську професію.

Я бачила себе актрисою, багато читала, співала, танцювала, закінчила музичну школу, весь час щось вигадувала, жила у якійсь чудовій казці. І раптом трапилося невиправне – заснула, а прокинулася інвалідом. Лікарі обіцяли мені 2 місяці життя. Але після операції на голові доля подарувала мені той єдиний шанс із 1000. Багато працювала – треба було дитину підіймати,” – розповідає поетеса.

У Запоріжжі Олена оселилась 4 роки тому. Каже, закохалась у це місто і присвятила йому не один вірш. А невдовзі у жінки стався інсульт. “Зараз у мене нічого немає в житті. Ні житла, ні грошей, ні роботи, ні здоров’я – нічого. Колись таке вже було. Мені було 25 років, після розлучення з чоловіком я залишилася одна з дитиною на руках. Тоді не допоміг навіть рідний батько. Але це був урок, і я сказала собі: ти повинна розраховувати тільки на себе. І – вистояла, вірші допомогли.”

З читачами Олена спілкується за допомогою соцмереж. Каже, її творчість має живий відгук у людей – поетичним словом і силою духу авторка допомагає їм та собі долати життєві негаразди.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН