Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителів Херсонщини попереджають про небезпечність грипу птиці

Великолепетиське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області зважаючи на напружену епізоотичну ситуацію в Україні щодо високопатогенного грипу птиці, з метою вжиття профілактичних заходів, проведення роз’яснювальної роботи серед населення району інформує. В грудні 2020 року були зареєстровані випадки захворювання на пташиний грип у Миколаївській, Херсонській, та Київській областях. Грип птиці – тип вірусної інфекції грипу, що уражає птахів (особливо сприйнятливі кури та індички), а також деякі види ссавців.

Її викликає один зі штамів вірусу грипу типу А, що поділяються на віруси, що викликають високопатогенний та низькопатогенний пташиний грип. Дикі качки та інші види водоплавної птиці чутливі до низькопатогенних штамів вірусу грипу птиці є не тільки переносниками інфекції, а й резервуаром. У качок, інфікованих високопатогенним грипом, клінічні ознаки можуть бути відсутні.
Захворювання характеризується пригніченням, септицемією, ураженням органів дихання та шлунково-кишкового тракту, великою загибеллю птиці. В деяких випадках пташиним грипом хворіють і люди.

Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Інкубаційний період триває 1-7 днів.

Молодняк птиці хворіє грипом важко з відходом до 80%. У дорослих хвороба може перебігати з ознаками враження дихальної системи і шлунково – кишкового тракту.

З метою попередження виникнення даного захворювання в особистих та селянських господарствах слід дотримуватись дотримуватися закритого утриманням птиці в приватному секторі, зокрема, у період міграції диких перелітних птахів та недопущенням їх контакту з домашньою птицею.

Щоб запобігти занесенню й поширенню збудника хвороби, потрібно ретельно виконувати ветеринарно-санітарні нормативи щодо утримання і догляду за птицею.

Особливу увагу слід приділяти ветеринарному нагляду під час завезення яєць для інкубації та курчат тільки з благополучних щодо заразних захворювань господарств, ізольованому їх утриманню, регулярному механічному очищенню пташників та території господарства, проведенню поточної дезінфекції.
 

 У разі виявлення у домашньої, свійської чи іншої птиці, яка утримується в неволі, клінічних ознак чи патологічних змін, характерних для грипу птиці, або збільшення щоденної загибелі птиці її пригнічення, зниження продуктивності, зменшення споживання кормів та води ТЕРМІНОВО ПОВІДОМИТИ ВЕЛИКОЛЕПЕТИСЬКЕ МІЖРАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ТА РАЙОННУ ДЕРЖАВНУ ЛІКАРНЮ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ.

Великолепетиська селищна рада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН