Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Миколаївський області зафіксовано грип птиці

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області зафіксовано грип птиці в 4 населених пунктах області (с. Кандибине, с.Новоматвіївське Новоодеського району, с.Яселки Очаківського району, с.Трихати Миколаївського району) та випадок грипу птиці на ТОВ «Благодатненський птахопром» (с.Іванівка Арбузинського району).

За попередніми результатами проведеного епізоотичного розслідування встановлено, що ймовірним джерелом збудника захворювання могла бути дика перелітна птиця.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника захворювання, відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці.

Грип птиці – відноситься до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити тільки обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця.

Враховуючи, що ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами існує постійно – найбільш ефективними заходами направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання вимог біобезпеки як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання – своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства, власники птиці повинні забезпечувати виконання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці, зокрема:
– при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки;
– щоденно проводити клінічний огляд птиці;
– забезпечити переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;
– мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;
– птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);
– не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймищах тощо;
– не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;
– проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;
– негайно інформувати державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку за телефонами 2-84-34, 2-84-35.

Баштанська районна рада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН