Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ляльковому театрі Херсона не вистачає грошей на зарплату

Не вистачає грошей на зарплату. У обласному ляльковому театрі Херсона вже назріває локальна фінансова криза. Річ у тому, що з 1 вересня в України розміри мінімальної зарплати підняли з 4,7 до 5 тисяч гривень на місяць. Здавалося б, триста гривень – сума невелика, та враховуючи, що в «храмі Мельпомени» понад шістдесят працівників, на загал виходить солідно. У попередні місяці вони справно отримували підвищену зарплату, але нині в її фонді утворився дефіцит на 400 тисяч гривень. Його треба поповнювати, а нічим.

— Грошей у фонді на грудень вистачить тільки для сплати авансу, а на зарплату вже ні. Цю статтю витрат нам фінансує обласна рада, але старий її склад вже пішов у відставку, а в нового до коригування бюджету поки що «руки не дійшли». І коли дійдуть – невідомо, — нарікає директор і художній керівник театру Віктор Гаврилюк.

Обласний театр ляльок є комунальним закладом. Але облрада фінансує тільки зарплатні видатки – на комуналку та підготовку вистав трупі потрібно заробляти самотужки. До карантину проблем з цим не було – спектаклі показували і на великій сцені, і виїздили з ними до херсонських дитсадків, у райони тощо. Та нині ситуація із публікою відверто провальна: то відвідування обмежать, то карантин вихідного дня оголосять. Зрештою, деякі батьки просто побоюються водити свою малечу на велелюдні заходи через небезпеку інфікування коронавірусом. Дійшло до того, що на деяких виставах у залі лялькового театру на 230 «комерційних» місць були присутні тільки по 8-9 глядачів – майже стільки ж, скільки в ній задіяли акторів.  В таких умовах заробити акторською працею ще й додаткові кошти на зарплату просто неможливо.

Сподівання лише на передсвяткові новорічні й різдвяні  спектаклі, які для дітей своїх працівників зазвичай замовляють місцеві підприємства. Та й тих нині поменшало на дві третини, порівняно із минулими роками, каже Віктор Гаврилюк. Тож у скруті без допомоги громади та органу місцевого самоврядування обійтися буде складно, якщо взагалі реально.

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН