Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Артилерійський лафет козацької доби підняли гідроархеологи з дна Дніпра

Артилерійський лафет (дубова основа для гармати) датовану кінцем 17-го – початком 18-го століття, підняли 24 листопада з дна Дніпра запорізькі гідроархеологи.

Артефакт знайшли поблизу південної частини острова Хортиця, у зоні промислового видобутку піску. Через загрозу пошкодження, його терміново підняли на поверхню. Протягом ночі представники запорізького загону водолазно-рятувальних робіт Держслужби з питань надзвичайних ситуацій в області транспортували лафет старим річищем Дніпра до місця його підняття на суходіл, що неподалік Студентської Січі.

Опівдні 24 листопада тягачем, за допомогою металевих тросів, артефакт почали витягувати з води. Завдовжки він 4 метри 40 сантиметрів, завширшки – 2 метри 30 сантиметрів.

Вчора, під час підйому, стало зрозумілим, що це – циклопічний лафет навіть для тих часів. Він вагою – понад 1 тонни 200 кілограмів. Тому все робилося за підтримки ДСНС. Вони дуже допомогли археологам, і ми сьогодні змогли вчасно підняти цей лафет. Було складно, вже наближається зима й залишати цей предмет у воді було небезпечно,” – розповів Суспільному директор НЗ “Хортиця” Максим Остапенко.

Гармата, що стояла на цьому лафеті, стріляла на відстань до 7-ми кілометрів. Їхня загальна вага – близько трьох тонн. Це польова гармата, що використовувалася для штурму міст, укріплень, фортець у протистоянні турецьким частинам під час військових кампаній доби гетьмана Івана Мазепи. На той час це була стратегічна зброя, що мала надзвичайно велику цінність, – розповів керівник гідроархеологічної експедиції Валерій Нефьодов.

Величезний дуб пішов на виготовлення такого лафету, окований залізом, там велика кількість конструктивних залізних елементів, і навіть є залишки червоної фарби. У Європі тоді було типовим, що артилерія фарбувалася в червоний колір.”

 

Гідроархеолога Валерія Нефьодова, який служив артилеристом під час антитерористичної операції на Сході України, символічно привітали артилеристи Запорізької 55-ої бригади:”Ми – нащадки гармашів, які вміли використовувати ту зброю, яка на той час була, і ми продовжуємо їхні традиції. А для молодого покоління, яке приходить служити в нашу бригаду, воно показує, що ми є послідовниками старих запорозьких козаків,” – зазначив командир дивізіону 55-ї окремої артилерійської бригади “Запорозька Січ” Віктор Майстренко.

З берега Дніпра лафет доправлять до реставраційного ангару, що розташований неподалік. Там артефакт законсервують, а згодом розмістять у відреставрованому “Музеї історії запорозького козацтва” на острові Хортиця.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН