Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Унікальний винахід презентували науковці херсонського вишу (Відео)

Абажур, вазон для квітів, облицювальна плитка і навіть пуф для сидіння – не з пластику, а з біополімеру. Науковці Херсонського державного аграрно-економічного університету винайшли природний матеріал, з якого виготовляють побутові речі. Відкрили матеріал випадково – під час лабораторних робіт з вирощування та переробки грибів гливи.

Біополімер фактично «вирощується» у лабораторії: будівельним матеріалом слугує хітин міцеліюгливи, який надає виробу щільності і міцності. Грибний міцелій змішується з відходами сільськогосподарського виробництва, і за 2 тижні отримується виріб.

Крім того, що новий матеріал на основі грибного міцелію гливи екологічний, він ще й економічно вигідний. Один кілограм коштує 50 гривень. Застосовувати біополімерні вироби можна знову ж таки в сільському господарстві.

Науковці експериментують з виготовленням з нового матеріалу будівельних матеріалів та предметів умеблювання. Для всіх, хто цікавиться вирощуванням і переробкою грибів, планують навесні відкрити Школу грибівництва.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН