Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запорізькій області відмічається тенденція щодо покращення епізоотичної ситуації

Начальник  Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв розповів, що у Запорізькій області, з початку 2020 року (у травні) виявлено один випадок захворювання свиней на африканську чуму (АЧС) у підсобному господарстві Мелітопольського району. Після виконання всього комплексу ветеринарно-санітарних заходів, у серпні карантин був знятий. Для порівняння, у минулому році було зафіксовано три випадки АЧС.

З метою забезпечення епізоотичного благополуччя області ветеринарні спеціалісти проводять дослідження та профілактичні обробки сільськогосподарських і домашніх тварин в господарствах усіх форм власності та у приватному секторі.

Окрім того, у жовтні 2020 року на території Запорізької області проводилась кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Зокрема, з 13 по 21 жовтня повітряний розподіл приманок з вакциною проведено шляхом розкидання із літаків над лісовими та польовими угіддями в західній частині області. У східних районах, над якими заборонено політ авіації (зона NOTAM), з 28 жовтня по 05 листопада проводився наземний розподіл.

Загалом, за 9 місяців 2020 року було зареєстровано 10 випадків захворювання тварин на сказ у 9 неблагополучних пунктах, що відповідно на 15 та 13 менше, ніж за аналогічний період 2019 року (25 випадків у 22 неблагополучних пунктах). Після проведення відповідних заходів карантинні обмеження були зняті з 7 неблагополучних пунктів.

Таким результатам передувала цілеспрямована робота. Зокрема, в Україні провели масову кампанію з пероральної імунізації проти сказу диких м’ясоїдних у всіх областях із застосуванням авіації а також наземного розподілу у зонах, де польоти заборонено. Проведений лабораторний контроль ефективності пероральної імунізації в Запорізькій області свідчить, що більшість лисиць споживало принади з вакциною і має імунітет проти сказу.

Тобто, з початком впровадження Програми спостерігається тенденція щодо покращення епізоотичної ситуації в країні, зокрема в Запорізькій області.

Держпродспоживслужба у Запорізькій області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН