Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський водоканал долучився до боротьби з фосфатами

В останні роки одними з найнебезпечніших забруднювачів води в водоймах стали сполуки фосфору, які потрапляють в них зі стічними водами міст, виробництв, автомийок і сільськогосподарськими мінеральними добривами. Фосфатні пральні порошки в Україні містять в середньому 30% фосфатів, тобто на одне прання припадає 30–60 грам фосфатів, в той час як законодавством передбачено лише 0,5 грама.

Основна небезпека фосфатів при попаданні в навколишнє середовище – це евтрофікація – заростання водойм. Після будь-якого прання з побутовими стоками фосфати потрапляють у річки і озера, де починають діяти як добрива, викликаючи бурхливе «цвітіння» води, а потім неминуче «старіння» водойми. У місцях особливого скупчення фосфатів на поверхні води спостерігається рясний «урожай» синьо-зелених водоростей, які, розкладаючись, виділяють метан, аміак, сірководень та інші небезпечні токсини. Порушується біологічна рівновага, знижується вміст кисню у воді, розвиваються невластива для даної місцевості флора і фауна, вимирають риби, раки та інші мешканці водойм.

За останні 10 років вміст фосфатів у стічних водах, що надходять в Дніпро, зріс втричі – з 8 до 22 мг / л води, тоді як в західних країнах їх кількість не перевищує 1 мг / л. Внаслідок цього «цвітуть» і гинуть Дніпро та Дністер, інші великі та малі водойми.

У фосфатовмісних миючих засобах фосфати «працюють» разом з відмінними «партнерами», з якими вони спільно дуже шкодять людині і природі. Це поверхнево-активні речовини (ПАР) – хімічні сполуки, що знижують поверхневий натяг води і, тим самим, сприяють видаленню бруду з речей.

На жаль, ПАР при полосканні повністю не видаляються і залишаються в деякій кількості на тканині. Тому при контакті зі шкірою ПАР проникають в мікро-судини, всмоктуються в кров і поширюються по організму. Це призводить до зміни фізико-хімічних властивостей крові, порушення імунітету, розвитку різного роду захворювань і навіть безпліддя. Після декількох прань такими порошками в багатьох випадках розвиваються запалення шкіри – дерматити. Запускається конвеєр патологічних імунних реакцій.

Вирішити проблему може лише прийняття законодавчого акту, згідно з яким використання фосфатовмісних мийних засобів в Україні було б повністю заборонено.

Херсонводоканал долучився до всеукраїнської акції та розпочинає активні дії у боротьбі проти використання фосфатів.

Запрошуємо усіх небайдужих долучатися та разом рятувати наші водойми від екологічної катастрофи.

Першим, і дуже важливим, кроком є підтримання Петиції №22/107744-еп «Про внесення на розгляд Верховної Ради законопроєкту про повну заборону виробництва, імпорту, продажу та використання фосфатовмісних мийних засобів в Україні».

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН