Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У херсонському виші функціонує науковий репозитарій

Ідею створення репозитарію в ХДУ запровадила Нателла Арустамова ще у 2012 році, коли була призначена на посаду директорки Наукової бібліотеки ХДУ.

Як зазначає сама Нателла Арустамова, реалізація задуму стала можливою лише за підтримки керівництва університету: «Конституційне право людини – доступ до інформації̈. У нас було бажання і команда однодумців, яка стала рушійним механізмом. Разом з Олександром Співаковським, тоді він був ще першим проректором, разом з інформаційно-обчислювальним центром та юридичним відділом створили робочу групу, яка розробила алгоритм за прикладом відкритих платформ «Dispace» та «Prince». І тепер, коли створюється національний̆ репозитарій, у нас вже давно він успішно функціонує!», – розповідає керівниця бібліотеки. 

Створений репозитарій виконує функції̈ архівування та упорядковування, надає безкоштовний̆, захищений̆ від плагіату, відкритий̆ доступ до наукових надбань університету. Архів містить наукові публікації працівників та студентів Херсонського державного університету, статті з наукових журналів, навчально-методичні розробки, матеріали доповідей і конференцій та надає до них постійний безкоштовний повнотекстовий доступ в мережі Інтернет.

Наразі у репозитарії вже біля 12 000 документів, що служать міцним фундаментом не тільки як інформаційна база для наукових досліджень, а й просуває принципи академічної̈ доброчесності. 

Завдяки реалізованому проєкту роботи наших викладачів, що розповсюджені зараз у таких країнах як Японія, Китай, США, Німеччина, Великобританія, Франція, захищені від плагіату. Усі охочі мають змогу ознайомитися з електронним архівом-репозитарієм Херсонського державного університету за електронною адресою.

Пресцентр ХДУ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН