Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як розвивається крафтове виробництво на Запоріжжі

Крафтове виробництво яблучного соку налагоджують другий рік поспіль у селі Широке Оріхівського району Запорізької області. Нині на підприємстві постійно працюють 32 людини. усі вони – місцеві жителі.

Роботу нового пресу для виготовлення соку лише налагоджують – поки він працює в тестовому режимі. Загалом, має переробляти близько тони яблук за зміну. Директор сільськогосподарського підприємства Сергій Герман розповідає, що виробництво соків з яблук запустили два роки тому. На це минулого року отримали перший грант – 10 тис канадських доларів, і цьогоріч другий – 8 тис євро.

Цьогоріч ось отримали другий грант через ООН на новий прес. Одразу вихід соку із сировини збільшився на 30%, тобто собівартість яблук в цьому році сягнула до 12 грн. Працівники у нас працюють упродовж року. Ми забезпечуємо і роботою, і зарплату піднімаємо до рівня польської, аби люди не виїжджали в Польщу, Німеччину, а залишалися у нас,“- каже Сергій Герман.

Агроном та технолог на виробництві Євгенія Нікітюк розповідає, що цех працює десь 3-4 дні на тиждень. Як сировину, обирають яблука привабливого виду, а пошкоджені відкладають на потім для переробки.

Перші 3-4 години яблука готуються, миються, дрібняться, а потім запускається вже безпосередньо процес віджиму, пастеризації та консервування,” – розповідає Євгенія Нікітюк. Загалом, у цеху працює 6 осіб. Нині в тестовому режимі за зміну виробляють 500 літрів соку, для цього потрібно 750 кг яблук.

Загалом на підприємстві є 157 га саду, де ростуть різні види плодових дерев, зокрема яблука, груші, сливи, абрикоси. Нині сік виготовляється з власної сировини, але планують її докуповувати, зазначає Сергій Герман. За словами чоловіка, цьогоріч через неврожай, зібрали лише 70 т яблук. В минулому році – близько 300. Попри це, очікують отримати загальний прибуток від реалізації соку близько мільйона гривень.

Вже за декілька тижнів на підприємстві планують виробляти сік із суміші слив та яблук. Готову продукцію постачають до крамниць, на ринки та торговельні установи району. Окрім виготовлення соку, що є новим для підприємства, також, збирають фрукти, які продають навіть за межі країни. Податків до бюджетів всіх рівнів сплачують близько 4 млн. грн. на рік. Від діяльності підприємства бюджет Преображенської територіальної громади отримує близько 1,5 млн. грн. на рік.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН