Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Реконструкція Каховської ГЕС здійснюється за графіком

На сьогоднішній день Каховська ГЕС є важливим стратегічним об’єктом, який вирішує багато життєво важливих питань на півдні України, зокрема забезпечує питною водою й електроенергією мільйони людей та зволожує засушливі землі. Про етапи реконструкції обладнання на станції розповів заступник директора з реконструкції Каховської ГЕС Арсеній Зеленський.

Каховська ГЕС побудована ще в 50-их роках минулого століття. Наскільки велика потреба в її реконструкції?

Безперечно, така потреба назріла. Як вже неодноразово повідомлялося, починаючи з 1996 року на станціях Укргідроенерго реалізується програма реконструкції основного і допоміжного обладнання в рамках проєкту «ГЕС Укргідроенерго. Реконструкція». Не винятком є і Каховська ГЕС.

Наразі триває другий етап реалізації цього проєкту. За цей час на станції реконструйовано 6 гідроагрегатів із заміною робочих коліс, систем збудження, систем управління та регуляторів швидкості. Окрім того, замінено та введено в експлуатацію сучасне електротехнічне, гідросилове та гідромеханічне обладнання.

Є, звичайно, й окремі не менш важливі проєкти, які не увійшли до основної програми реконструкції. Їх ми теж поступово реалізовуємо.

Які роботи заплановано конкретно на 2020 рік? Що вже вдалося виконати?

На 2020 рік нами заплановано великий обсяг важливих для станції проєктів, основна частина з яких вже на завершальному етапі.

Наразі триває повна заміна щитів власних потреб та трансформаторів. Зокрема вже повністю замінено щити 7С, 8С і 4С, днями завершено роботи по заміні щита 3С та розпочато демонтаж на щиті 6С. До кінця року плануємо ще замінити щити 2С і 5С з трансформаторами.

Таким чином все електрощитове та кабельне обладнання, яке відповідає за надійне та безперебійне забезпечення споживачів і систем, що приймають безпосередню участь у технологічних процесах станції, у 2020 році буде замінено на нове й сучасне.

Окрім того, вже на завершальній стадії знаходяться будівельно-монтажні роботи з реконструкції захисту ліній Л-68 та Л-69 154 кВ та горизонтальних прохідних вводів 154 кВ. Обсягом робіт передбачено заміну основних і резервних захистів ліній, провідниково-кабельної продукції, вторинних кіл комутації та високочастотного тракту 154 кВ. Варто підкреслити, що горизонтально прохідні вводи, які наразі встановлюються, є надійними, сучасними, безпечними та екологічно чистими.

Загалом такі трудомісткі та важливі для станції роботи із заміни, переоснащення й модернізації обладнання забезпечують її надійність, запобігають помилковим відключенням ліній та збільшують термін експлуатації ГЕС в цілому. Зазначені роботи планується завершити до кінця 2020 року. Підкреслю, що це останній етап з реконструкції захисту ліній 154кВ.

Ще цьогоріч у нас заплановано масштабну заміну електросилового обладнання. Зараз очікуємо на поставку двох блочних силових трансформаторів для гідроагрегатів №1 та №2. Виконання будівельно-монтажних робіт з їх заміни також заплановано на 2020 рік.

Раніше повідомлялося про реконструкцію господарсько-питного водопроводу. Ці роботи ще не виконано?

Так, на початку року розпочато роботи з реконструкції насосної станції другого підйому, внутрішніх та зовнішніх мереж господарсько-питного водопроводу. Заміна мереж обумовлена терміном експлуатації понад 60 років і проходить в рамках реалізації проєкту «ГЕС Укргідроенерго. Реконструкція. II черга».

На сьогоднішній день прокладено внутрішній та зовнішній питний водопровід й встановлено нове насосне обладнання та його систему живлення. Також замінено прилади обліку і баки-накопичувачі для підтримки тиску в системі та створення резерву питної води. Повністю всі роботи плануємо завершити до кінця серпня.

Що дасть заміна цього обладнання?

Реалізація цього проєкту дозволить повністю оновити систему питного водопостачання станції. Водночас матеріали та обладнання, які змонтовані на об’єкті – сучасні, екологічні та економічні, що, зі свого боку, сприятиме поліпшенню якості питного водопостачання та економії водних ресурсів.

За які кошти проводиться реконструкція?

Як бачите, роботи об’ємні, спрямовані на надійне і безпечне функціонування станції, тому до них залучено не одну підрядну організацію.

Що стосується фінансування, то ряд робіт виконується за власні кошти Укргідроенерго, а деякі роботи фінансуються Європейським банком реконструкції та розвитку та Європейським інвестиційним банком.

Чи проводяться якісь роботи щодо вдосконалення систем контролю безпеки гідротехнічних споруд на гідроелектростанції?

Це питання завжди є актуальним, тому вдосконалення за цими напрямками відбувається на нашій станції постійно. Цього року заплановано провести модернізацію комплексу засобів автоматизованої системи контролю безпеки гідротехнічних споруд (АСК ГТС). Це дозволить більш детально й точно відслідковувати та своєчасно реагувати на будь-які зміни. Заплановане технічне переоснащення комплексу дозволить підвищити надійність гідроспоруд в цілому.

Щодо антитерористичних заходів, то ми також працюємо в цьому напрямку. Раніше повідомлялося про те, що на мостовому переході Каховської ГЕС для забезпечення охорони потенційно небезпечного об’єкта встановлено відеокамери з цілодобовим спостереженням. Вони дозволяють якісно і своєчасно реагувати на правопорушення.

Окрім того, наразі ми працюємо над встановленням комплексної системи фізичного захисту Каховської ГЕС, що значно підвищить надійність її охорони.

Загалом хочу сказати, що наш колектив докладає максимум зусиль, аби всі роботи проводилися вчасно за графіком та якісно, адже одним із головних завдань нашого підприємства є забезпечення стабільності й надійності Об’єднаної енергосистеми України.

Пресслужба Каховської ГЕС

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН