Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Офіс Омбудсмана перевірив будинок для літніх людей “Милый дом” у Миколаєві

Відбулась перевірка приватного будинку для літніх людей “Милый дом” у Миколаєві з метою моніторингу дотримання прав та свобод підопічних, а також дотримання прав людини в період карантину. Про це повідомила пресслужба Офісу Омбудсмана. 

“У діяльності приватного будинку для літніх людей виявлено низку недоліків та порушень. Так, при вході до двоповерхового будинку не облаштовано пандус. У середині будівлі сходи на другий поверх не пристосовані для самостійного користування маломобільними підопічними. Виявлено порушення щодо умов проживання підопічних. Зокрема, у закладі не забезпечено проживання маломобільних груп на першому поверсі. Не у кожній кімнаті є шафа для розміщення одягу та телевізори. Не забезпечена можливість підопічним бути на свіжому повітрі”, – йдеться у повідомленні. 

Окрім того, у будинку для літніх людей не дотримуються санітарно-гігієнічні умови та принцип приватності. Так, у санвузлах не облаштовані місця для роздягання, складання і зміни одягу, відсутнє відповідне обладнання, зокрема поручні для маломобільних груп населення. У кімнатах відсутні ширми для миття підопічних у ліжку у разі необхідності. 

Монітори також виявили порушення права підопічних на охорону здоров’я. У приватному будинку відсутній договір із закладом охорони здоров’я та медичними працівниками. Крім того, у закладі відсутня процедура укладання декларацій підопічних із сімейним лікарем. Зі слів адміністратора з’ясовано, що із лікарями вони мають усні домовленості щодо надання медичних послуг підопічним. 

“У закладі знаходяться медичні карточки клієнтів, які містять персональні дані, у підопічних є виписки із діагнозами їх захворювань та рекомендаціями лікування, однак відповідних листів призначення та надання ліків підопічним немає. Вони видаються працівниками закладу на власний розсуд. Також членами групи виявлено порушення умов та місця зберігання медичних препаратів. Всі ліки знаходяться у шафі, яка розташована на кухні та де ночує персонал, таким чином доступ до медичних препаратів можливий для всіх, хто перебуває в установі. Деякі ліки знаходяться у житлових кімнатах, на підвіконнях та на тумбочках, доступ до яких також не обмежено”, – зазначили в Офісі Омбудсмана. 

У правозахисній інституції повідомили, що у будівлі взагалі відсутні схеми евакуації клієнтів та працівників на випадок пожежі. Заклад не забезпечений вогнегасниками та протипожежною системою або сигналізацією для виклику пожежників. 

“Виявлено недоліки й у дотриманні протиепідемічних заходів. Так, в установі не здійснюється контроль за дотриманням маскового режиму серед працівників, кухар готує їжу не використовуючи рукавички, не затверджено графік дезобробки службових приміщень. У будинку для літніх людей відсутнє окреме приміщення для тимчасової ізоляції новоприбулих підопічних або тих, хто має ознаки захворювання на ГРВІ”, – заявили в Офісі Омбудсмана. 

Окрім того, членам моніторингової групи не були надані для ознайомлення установчі документи приватного буднику для літніх людей, а також документи, які б підтверджували трудові відносини приватного будинку «Милый дом» з працівниками.

Також було з’ясовано, що у працівників закладу відсутні медичні книжки, які підтверджували б факт проходження ними медичного обстеження. 
За результатами візиту було надано рекомендації керівництву закладу, готується звіт та листи реагування.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН