Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаєві протестують новий «портфельний» підхід у межах проєкту «Мери за економічне зростання»

Два українських муніципалітети були обрані для участі в проєкті, а ще п’ять зможуть подати заявку на отримання грантової підтримки для впровадження інноваційних ідей у межах нової фази проєкту «Мери за економічне зростання» (M4EG)

Європейський Союз (ЄС) та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) провели конкурс «Портфельний підхід до муніципальних перетворень» для муніципалітетів країн Східного Партнерства ЄС, включно з Україною.

Відбірковий комітет, який складається з представників Генерального директората з питань Європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення (DG NEAR) та ПРООН, обрав два українські міста з чотирьох претендентів, а саме Миколаїв і Тернопіль,  для впровадження  «портфельного» підходу у міському розвитку. Ще п’ять українських міст  зможуть подати заявку на грантові кошти до 60 000 євро для впровадження інноваційних ідей. У п’ятірку ввійшли Львів, Мелітополь, Полтава, Суми та Тростянець.

Керівниця операційного відділу «Економічне співробітництво, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні Клое Алліо зауважила, що завдяки участі у програмі ці міста зможуть розвинути свій потенціал, стратегічне мислення та шанси на швидке відновлення після кризи шляхом пілотування комплексних рішень і інноваційних інструментів розвитку і підвищення стійкості.

«Ми вітаємо проактивні українські міста, які скористалися нагодою отримати додаткові навчальні, інноваційні та фінансові можливості в рамках конкурсного відбору нової програми ЄС і ПРООН», –  прокоментувала пані Алліо.

Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева зазначила, що українські муніципалітети прагнуть працювати над покращенням ефективності місцевих систем для створення більш стійких, сталих та привабливих громадських просторів.

«Із початком пандемії COVID-19 проблеми, з якими зіштовхуються представники місцевої влади, стали більш помітними, – зазначила пані Ґерчева. – Це свідчить про “критичну невизначеність”, перед якою постають мешканці міст та місцеві органи влади в областях, а також про потребу знаходити нові інструменти та підходи задля кращого врядування та задоволення потреб населення. Проєкт M4EG покликаний створити середовище для експериментів, щоб вивчити нові шляхи для побудови сталих систем життєзабезпечення громад. Креативні підходи громад, планування із врахуванням гендерних аспектів та інноваційні рішення – це не чарівне вирішення усіх проблем, а скоріше невід’ємна передумова розвитку стійких міст».

Міста, що входять у мережу проєкту «Мери за економічне зростання», мають змогу взяти участь у тренінгах та обмінятися досвідом щодо розробки інноваційних стратегій зростанняіз врахованням місцевого контексту, спираючись намісцеві  екосистеми. Обрані муніципалітети зможуть скористатися новими можливостями та доступом до фінансування, зокрема брати участь у щорічному конкурсі для зацікавлених міст та конкурсі проєктних пропозицій із впровадження інновацій.

Довідкова інформація:

У 2021 році ЄС спільно з ПРООН запустили нову фазу ініціативи «Мери за економічне зростання»(link is external) в шести країнах Східного партнерства ЄС, включно з Україною. Ініціатива спрямована на посилення сталого та «зеленого» розвитку міст, зміцнення потенціалу органів місцевого самоврядування,  інклюзивне економічне зростання та розвиток міських інновацій, а також пілотування “портфельного підходу” для управління містом із максимальними вигодами для громадян.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН