Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Аукціон з продажу майна Суднобудівного заводу “Океан” визнаний дійсним

Аукціон з продажу майна ПАТ “Миколаївський суднобудівний завод “Океан” апеляційною інстанцією визнаний дійсним. Південно-західний апеляційний господарський суд, що розташований у місті Одеса, четвертого серпня 2020 року розглянув і залишив без задоволення апеляційні скарги від чотирьох позивачів.

Як розповіла кореспондентам Суспільного ліквідаторка ПАТ “Миколаївський суднобудівний завод “Океан” Ірина Сербін, яка представляла в суді інтереси заводу, це рішення набуває чинності негайно, хоча й може бути оскаржене у Верховному Суді. Прийняте апеляційною інстанцією рішення вона назвала підтвердженням того, що нинішній власник підприємства набув це право в законний спосіб.

Розглядалися апеляційні скарги ТОВ “Океан-судоремонт”, первинної профспілкової організації, компанії “Бельмонт Індастріз Інк” та компанії “Пойзантер Холдингз ЛТД”.

“Південно-західний апеляційний господарський суд прийняв рішення, яким відмовив у задоволенні всіх чотирьох апеляційних скарг і залишив у силі ухвалу Господарського суду Миколаївської області від 14.02.2020 року, чим підтвердив правомірність і законність проведеного 3-го грудня 2018-го аукціону з продажу цілісного майнового комплексу ПАТ “МСЗ “Океан”, – розповіла ліквідаторка ПАТ “Миколаївський суднобудівний завод “Океан” Ірина Сербін.

Кейс “Океану” був прийнятий до розгляду Тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів. На засіданні 22-го липня 2020 року своє бачення ситуації, що склалася навколо заводу, висловили сторона власника підприємства і той, кого власник звинувачує у виконанні завдання представників Російської Федерації з повернення “Океану” російському власнику, компанії FLC West , що володіла заводом з 2008 року. На момент купівлі завод виконував замовлення, залучені ще попереднім власником – норвезькою компанією “Акер”. Російська компанія нових замовлень для “Океану” не знайшла і з 2010 року на підприємстві почали накопичуватися борги із зарплати, 2013-го Господарський суд Миколаївської області визнав завод банкрутом.

Нинішній власник придбав завод “Океан” на відкритому аукціоні 3-го грудня 2018 року. Аукціон став завершенням процесу ліквідації підприємства. 90 мільйонів гривень зі 122 мільйонів, за які придбали підприємство, були спрямовані на погашення боргів колишнім працівникам підприємства. У листопаді 2019-го були закладені, а у квітні 2020 року відправлені голландському замовнику два нові судна. Це відбувалось вже в умовах арештованого майна заводу.

“Коли почалася атака з арештом? Коли у грудні, на початку грудня Міністр Оборони разом з головою (генеральним директором Державного концерну) “Укроборонпрому” приїхали на завод з великою делегацією і сказали: “Тільки цей завод здатний будувати військові кораблі для наших Військово-Морських Сил” – почалася атака, інформаційні атаки. Що роблять прокурори? Я на коліна готовий перед ними стати”, – каже власник ТОВ “Суднобудівний завод “Океан” Василь Капацина.

За словами представника акціонера ПАТ “Миколаївський суднобудівний завод “Океан” Ігоря Ігнатова, Василь Капацина “придбав завод безоплатно, розбазарив майно і розпилив сім цехів стратегічно важливого підприємства, угробив плавдок, про який сказав, що це надзвичайна якась ситуація, разом з іншими ситуаціями, що на заводі”.

“На сьогоднішній день завод використовується, як порт перевалки зернових вантажів – це все є в матеріалах справи. І не треба розповідати про російський слід, про ще якісь речі. Василь Миколайович, реально поверніть завод власникам”, – говорить Ігор Ігнатов.

“Усі доводи, які говорить пан Ігнатов, що він є акціонером ПАТ “МСЗ “Океан”, найбільшим і представляє 10 тисяч людей, ще якихось акціонерів, це відповідає дійсності. Я не заперечую, що він є представником акціонера, якщо в нього є, станом на зараз, реальні і непідробні документи, по яких вже теж порушена тисяча і одна кримінальна справа. Він є акціонером. Згідно із Законом про акціонерні товариства, акціонер має право на отримання дивідендів, він не є власником майна – це зазначено скрізь”, – розповіла ліквідаторка ПАТ “Миколаївський суднобудівний завод “Океан” Ірина Сербін

30-го липня оприлюднено рішення Печерського районного суду міста Києва, яке скасувало арешт майна підприємства, що був накладений рішенням цього ж столичного суду 13 січня цього року. У рішенні, опублікованому 30-го липня, зокрема, вказано:

“Прокурором не наведено достатніх та обґрунтованих доводів, що існують обставини, які б підтверджували, що незастосування арешту призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна”.

31-го липня інвестор підприємства Василь Капацина повідомив кореспондентам Суспільного, що одразу після рішення про скасування арешту був поданий новий позов про арешт майна заводу.

Як повідомила кореспондентам Суспільного ліквідаторка ПАТ “МСЗ “Океан” Ірина Сербін, 3-го серпня на черговому засіданні парламентська ТСК з питань захисту прав інвесторів вирішила створити окрему підгрупу для вивчення ситуації на Миколаївському суднобудівному заводі “Океан”, про це повідомлено на сторінці комісії у Facebook.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН