Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Іноземці інвестують гроші у розвиток громад Херсонщини

Неурядові організації, грантові кошти, фінанси іноземних партнерів – ще декілька років тому ці слова були невідомі для пересічного громадянина. Тепер вони майже кожному знайомі. Особливо це стосується об’єднаних громад. ОТГ Херсонщини з самого початку свого створення співпрацювали і продовжують це робити з зарубіжними організаціями, котрі досить щедро вливають фінанси в наші села. Звісно, для цього треба провести титанічну роботу – про це добре знають у Чаплинській ОТГ. За три роки з моменту об’єднання тут вже реалізовано кілька проєктів, зиск з яких мають всі мешканці громади.

Розпочинали в Чаплинській ОТГ з невеликих проєктів. Спочатку вирішили створити комфортні умови на стадіоні для занять спортом. У 2018 році в Чаплинській селищній раді програмою DOBRE реалізувався проєкт «Швидкий грант». Завдяки цьому на стадіоні замінили 750 місць для сидіння. З бюджету громади було витрачено 120 тисяч гривень, натомість іноземні партнери внесли 208,5 тис. грн. Далі спортивну інфраструктуру почали розвивати у маленьких селах ОТГ. У Скадовці, Червоній Поляні та Кучерявоволодимирівці встановили вуличні спортивні тренажери. Цей проєкт коштував майже півмільйона гривень, але ОТГ сплатила лише 15 % від всієї суми.

Ще один проєкт, реалізований завдяки грантовим коштам – це ремонт та оснащення зали засідань у Чаплинській громаді. Оновлену залу прикрашає сучасна апаратура, кондиціонер, відеопроектор. Також закупили ноутбук та стільці. Одним словом, для комфортного проведення різних конференцій (в тому числі й у відеоформаті) у Чаплинській ОТГ є все. Цього разу з бюджету громади використали 222,6 тис. грн., а з програми DOBRE – 210,9 тис. грн.

Мабуть, найбільш відомим проєктом, який став знаковим для Чаплинки й усіх оточуючих сіл, стало відкриття сучасного ЦНАПу в громаді. Це теж співпраця з іноземцями. У 2019 році Чаплинська селищна рада пройшла відбір на отримання допомоги від Програми «U-LEAD з Європою» на модернізацію та створення ЦНАП. В межах ремонту та облаштування приміщення селищна рада виділила майже 3,8 млн. грн. За ці кошти зробили капремонт приміщення та покрівлі, провели опалення, встановили кондиціонери, систему відеоспостереження та охоронну сигналізацію. А іноземні партнери проєкту, в свою чергу, надали сучасну техніку, меблі та навчали персонал – витративши на це 3,7 млн. грн. Зараз ЦНАП Чаплинської селищної ради може надавати 170 видів адмінпослуг. Причому, як в центральному офісі (безпосередньо Чаплинці), так і у віддалених робочих місцях (наприклад, сервісній зоні КПВВ «Каланчак»). Щомісяця ЦНАП надає до 3000 послуг, а в день його співробітники приймають по 50-70 осіб. Як тут не згадати славнозвісні черги у обласному центрі! Мабуть, якщо б у Херсоні створили відповідні умови, то приймати на день по 50 відвідувачів вже б не було такою великою проблемою. Зараз ЦНАП Чаплинської громади збирається впроваджувати три нові програмні комплекси: реєстр територіальної громади, комплексна послуга «єМалятко» та інформаційну систему «Соціальна громада».

— Чаплинську громаду тоді відібрали не одну, але нам було дуже приємно, що всі наші зусилля оцінили гідно, — розповідає голова Чаплинської ОТГ Олексій Фаустов. – Звісно, співпраця з такими організаціями передбачає не лише кропітку та серйозну паперову роботу. Це домовленості, комунікація, і головне – повний контроль над витраченими грошима. Як не крути – нашим державним установам до такого ще далеко. Адже іноземні партнери довіряють нам. Є домовленість, виграли проєкт, будьте ласкаві – втілюйте його. І гроші витрачайте виключно на заявлене у паперах. Чому ми так серйозно націлені на іноземців? Бо вони йдуть назустріч, і як це не смішно звучить, але – не заважають працювати. У нас в державі є багато різних установ та інстанцій, діяльність яких досить часто критикують, і це не пусті слова.

Зрозуміло, що всі вигоди та переваги подібної співпраці з різними фондами та партнерами в громаді відчули дуже добре. Тому її продовжили. Наразі триває реалізація чергового проєкту в співпраці з програмою DOBRE. Цього разу мета селищної ради – відновити та реконструювати 9 артезіанських свердловин та впровадити систему диспетчеризації для КП «Відродження-2017». У свердловинах замінять насоси, встановлять станції управління з частотним перетворювачем, встановлять лічильники, замінять труби, проводи та всі комплектуючі матеріали. Коштуватиме це майже 3 млн. грн. З бюджету громади витратять 891 тисячу 494 гривні (30 % усієї суми), все інше сплатять партнери з програми DOBRE. До речі, свердловини реконструюватимуть у маленьких, віддалених селах – Магдалинівці, Червоній Поляні, Кучерявоволодимирівці, Білоцерківці, Новому Гаї, Кудрявому, Радчівці, Морозівці. Як тут не згадати критиків, які постійно наголошують, що зиск від об’єднання отримує лише центр ОТГ! А інші, мовляв, тільки й випрошують кошти на «окраєць хліба». Якщо подібний «окраєць» цього року Чаплинській ОТГ таки вдасться втілити – то у селах буде те, чого не було понад 20 років – водопостачання!!! Мабуть, тут варто згадати Таврійський степ, посушливий клімат та цінність тієї вологи, яку кожен з нас може отримати, просто відкривши кран… Вода у степу – це не просто волога. Це життя. І люди в цих селах вже давно забули, що вода може литися з крану не за графіком. Залишається лише побажати успіху Чаплинській громаді – з такими темпами відродження громади піде досить серйозними кроками.

Херсонщина за день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН