Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

у Херсоні проходить навчальний семінар “Контроль над тютюном в Україні”

Доволі часто користуються тезою, що куріння – це свідомий вибір і право кожної людини. Однак статистика свідчить, що більшість людей починають курити у підлітковому віці, коли про свідомий вибір говорити ще складно. Тютюнові корпорації це добре розуміють й намагаються залучити до куріння дітей, використовуючи різні маркетингові хитрощі: яскраві пачки сигарет, агресивна реклама тощо. Тож куріння в юному віці – це реальна проблема, яка псує здоров’я молодому поколінню.

Для боротьби з масовою пропагандою паління серед молоді з 21 по 22 липня у Херсоні проводять навчальний семінар “Контроль над тютюном в Україні: досягнення, проблеми, перспективи. Можливості регіонального рівня”.

З привітальним словом до присутніх звернувся заступник голови облдержадміністрації Вадим Чабан (Vadym Chaban).

“Зараз ми боремося з пандемією коронавірусу, але у світі вже багато років існує інша небезпечна пандемія – паління. Я вважаю, що боротьба з тютюнопалінням – це, в першу чергу, комплексна робота, яка покликана показати суспільству, що палити – не модно та ще й небезпечно. Ці два дні, які триватиме семінар, дозволять нам набратися досвіду та детальніше розібратися у цій проблемі”, – наголосив Вадим Чабан.

Херсонщина стала однією з областей, де реалізовуватиметься пілотний проєкт «Посилення реалізації Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну в Україні». Для цього було підписано меморандум між ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України”, Херсонською ОДА та обласним центром громадського здоров’я.

Головний лікар Херсонського обласного центру громадського здоров’я Юрій Ромаскевич розповів, що цей меморандум передбачає створення робочої групи, яка займатиметься розробкою регіональної стратегії контролю над тютюнопалінням.

“Наше завдання сьогодні – зробити тютюнопаління менш доступним для людей, які ще не мають цієї згубної звички. Ми стикаємося з такою проблемою, як інтенсивна рекламна кампанія від тютюнових корпорацій. Тож сьогодні ми маємо напрацювати механізм, який дозволить уберегти молоде покоління від паління”, – зазначив Юрій Ромаскевич (Юрий Ромаскевич).

Також він додав, що пропозиції від учасників тренінгу, які вони надаватимуть протягом двох днів, можуть бути включені до регіональної стратегії контролю над тютюном.

До речі, а ви знали, що у сигаретному димі міститься близько 7000 хімічних сполук, 250 з яких є токсичними, а 69 можуть викликати онкологічні захворювання? Щороку куріння стає причиною смерті близько 85 тис. жителів України (з них близько 13 тис. – пасивні курці). В середньому курці живуть на 16 років менше за некурців, а якість їхнього життя часто є суттєво гіршою через хвороби та погане самопочуття.

Також не варто забувати, що спричинені курінням хвороби створюють важкий економічний тягар для країни. Так, щороку світова економіка втрачає понад 1,4 трлн доларів через проблеми, пов’язані із вживанням тютюну. Для України ці втрати складають близько 3,2% ВВП, або понад 4,5 млрд доларів, у 2018 році. Якщо порівняти цю суму із надходженнями до бюджету від податків на тютюнові вироби у тому ж році, то вона становить 1,8 млрд доларів.

Херсонська ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН