Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Одесі понад 10 тисяч людей пройшли тестування на ВІЛ за перше півріччя

За перше півріччя 2020 року в одеських медичних установах тест на вірус імунодефіциту людини здали 10 тисяч 16 пацієнтів. Про таке повідомили у пресслужбі Одеської міської ради.

Там зазначили, що з усіх людей, що пройшли тестування, ВІЛ виявили у 701 мешканця регіону. 95% з них вже отримують антиретровірусну терапію, запевнили в мерії.

Член Координаційної ради з питань протидії ВІЛ-інфекції, СНІДу, туберкульозу та наркоманії при Одеській міськраді Іван Терещук пояснив Суспільному, що надана мерією статистика не містить інформації щодо тестувань на базі неурядових організацій.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, у період з січня по травень 2020 року в Одеській області виявили 1 тисячу 350 осіб з ВІЛ-позитивним статусом, з них – 435 на четвертій стадії (СНІД), розповів Терещук. Також зареєстрували 143 смерті від СНІДу.

“Протягом багатьох років Одеса, на жаль, займає верхні сходинки у рейтингу міст щодо поширеності ВІЛ. Однак за останній рік ситуація в чомусь змінилася на краще: було широко впроваджено тестування швидкими тестами на ВІЛ у закладах первинної медичної допомоги, що вплинуло на більш масштабне виявлення людей, які живуть з ВІЛ”, – додав Терещук.

Зазначимо, за аналогічний період у 2019 році ВІЛ виявили у 913 людей. З них – 586 на стадії СНІДу.

На думку Івана Терещука, нова статистика засвідчила, що у 2020 році кількість діагностованих захворювань на ВІЛ та СНІД збільшилася на 47%.

“Приблизно кожна третя інфікована людина діагностується на четвертій стадії. Крім людської цінності життя, це виливається ще й в більші витрати з боку держави, бо у певній частині випадків СНІД діагностується разом з іншими інфекціями, що впливає на вартість лікування,” – пояснив Терещук.

Додамо, тестування на ВІЛ можна безкоштовно пройти в усіх медичних установах міста, а також на базі громадських організацій. На експрес-тестування збирають кров з пальця, а результат потрібно чекати протягом 10-15 хвилин. Також можна зробити оральний тест на ВІЛ, результати якого будуть готові через 40 хвилин.

У разі виявлення ВІЛ-позитивного статусу можна звернутися за безкоштовною психологічною допомогою, а також отримати безкоштовну антиретровірусну терапію у міському Центрі профілактики і боротьби з ВІЛ / СНІДом.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН