Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Одесі за три роки вдвічі знизилася захворюваність на СНІД

В Одесі у 2018 році прийнята Міська цільова програма протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитам та наркоманії «Прискорена відповідь Одеса» ( «Fast-Track Odessa»), що забезпечує комплексне рішення проблем соціально значущих захворювань. На реалізацію Програми з міського бюджету Одеси за три роки спрямовано близько 60 млн гривень.

Завдяки успішній реалізації Програми в Одесі вдалося взяти під контроль епідемію ВІЛ і досягти цілей «90-90-90» глобальної ініціативи Fast Track Cities з подолання епідемії ВІЛ у великих містах, до якої Одеса приєдналася завдяки підписанню міським головою Геннадієм ТрухановимПаризької декларації.

За оцінками фахівців, у світі проблеми ВІЛ та СНІД торкнулося понад 37 мільйонів осіб. В Одесі, за оціночним числом, близько 14 тисяч осіб мають ВІЛ-позитивний статус, під медичним наглядом перебуває близько 12 тисяч пацієнтів. Також за 10 місяців поточного року взято на диспансерний облік для отримання антиретровірусної терапії (АРТ) близько 2 тисяч осіб, що живуть з ВІЛ.

Сьогодні в Одесі понад 95% осіб, у яких виявлено ВІЛ-інфекцію, взяті під медичний нагляд, з них близько 98% вже отримують АРТ. Держава забезпечує безкоштовно всіх пацієнтів з ВІЛ ефективними препаратами, завдяки яким ВІЛ не переходить у стадію СНІДу, підвищується якість життя людини, вона стає безпечною для оточення, що перериває ланцюжок поширення ВІЛ-інфекції.

Для забезпечення доступності тестування на ВІЛ міська влада Одеси виділила фінансування на закупівлю швидких тестів, якими забезпечені всі медзаклади міста. За 10 місяців тестування на ВІЛ пройшли 18 770 одеситів.

«Раніше медпрацівник брав у пацієнта кров з вени, відправляв у лабораторію, результатів дослідження доводилося чекати 5-10 днів. За цей час пацієнт часто йшов з лікарні або виходив з-під спостереження лікарів, не знаючи при цьому свій ВІЛ-статус. Тепер у всіх міських лікувальних закладах Одеси будь-яка особа може за 15 хвилин пройти обстеження на ВІЛ і в разі виявлення ВІЛ-позитивного статусу відразу отримати рекомендації і швидко приступити до лікування», — зазначив медичний директор Міського центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом Віталій Новосвітний.

У всіх медзакладах Одеси створені мультидисциплінарні команди. Кожен випадок виявлення ВІЛ береться під контроль медичним директором або начмедом закладу і передається до Міського центру СНІДу. Лікар Центру СНІДу, закріплений за цим медзакладом, виїжджає і консультує пацієнта і лікарів з метою максимально швидкого призначення АРТ.

Завдяки ранньому виявленню пацієнтів з ВІЛ і швидкому призначенню терапії в Одесі значно зменшилася захворюваність на СНІД (термінальною стадією ВІЛ-інфекції) у ВІЛ-позитивних пацієнтів. За три роки роботи міської програми «Прискорена відповідь Одеса» захворюваність на СНІД скоротилася вдвічі — з 1000 до 500 пацієнтів на рік. При цьому перехід ВІЛ-інфекції в СНІД у переважній більшості випадків спостерігається у пацієнтів, які не зверталися вчасно до медзакладів або не дотримувалися схеми прийому АРТ-препаратів, роблячи великі перерви в лікуванні, що призводило до резистентності.

Також у рамках Програми в Одесі досягнуті високі результати в профілактиці вертикальної трансмісії ВІЛ від матері до дитини — завдяки своєчасному прийому препаратів практично всі діти народжуються здоровими. В Одесі 100% дітей, які народилися у ВІЛ-позитивних матерів, безкоштовно забезпечені молочними сумішами.

Наразі міським департаментом охорони здоров’я розроблено проєкт нової програми з протидії соціально значущим захворюванням, який буде розглянутий Одеською міською радою.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН