Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Могили ромів потерпають від вандалів на Херсонщині

Нова хвиля підривань та розграбування місць поховань осіб ромської національності прокотилася в Каховці. Про це повідомив голова громадської організації «Суспільство циган південного краю «Романо Тхан» Януш Панченко.

За його словами, загалом з початку 2016 року його організація зафіксувала 35 випадків наруги над могилами на Каховському міському кладовищі. З проханням відреагувати на нову хвилю вандалізму Януш Панченко вже звернувся до головного управління Національної поліції в Херсонській області.

– Тих, хто підривав могили ромів у 2016 році в Каховці затримали і навіть судили. Після того кілька років було спокійно. А ось тепер почалась чергова хвиля вандалізму. В цьому році в Каховці ми мали вже кілька таких випадків. Причому, за один раз вандали підривають одразу 3-5 могил, – розповів Януш Панченко.

Голова організації «Романо Тхан» впевнений, що головна мета вандалів – цінні речі, які можуть знаходитись в могилах.

– У першу чергу страждають захоронення етнічної групи кримських ромів. Вони мусульмани і роблять захоронення незвичним, як для православних людей, способом. Могили у них облаштовують у вигляді «житлової кімнати», до якої кладуть особисті речі і прикраси померлого, чим він користувався за життя. Це й притягує зловмисників, – додав Януш Панченко. – Сам я представник громади ромів-сервів. У нас інші традиції поховань. Тому наші захоронення не страждають так як у кримських ромів.

Про це повідомляє Новий день.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН