Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські школярі та вчителі навчатимуться шкільній медіації та правам людини

Громадська організація «Офіс Регіонального Розвитку» у партнерстві з ChildFund Deutschland у рамках проекту «Шкільна медіація та діалог: стратегії для молодого покоління миротворців в Україні», оголошують конкурс з відбору шкіл Одеської, Херсонської та Миколаївської областей з метою навчання школярів та вчителів шкільній медіації та правам людини.

Навчання школярів та вчителів Одещини, Херсонщини та Миколаївщини здійснюватиметься восени у рамках проекту «Шкільна медіація та діалог: стратегії для молодого покоління миротворців в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Федерального Міністерства Закордонних Справ Федеративної Республіки Німеччини. Головною метою проекту є: наділення можливостями української молоді у віці від 13 до 17 років самостійно розв’язувати конфлікти у власному середовищі, виступати в ролі миротворців, підвищивши рівень їх обізнаності про шкільну медіацію, подолання конфліктів та захист прав людини, а також, підготувати їх та вчителів як медіаторів.

Тренінговий курс покликаний забезпечити учасників проекту знаннями про передові практики та процеси шкільної медіації, підвищити їх обізнаність щодо прав і свобод людини, інклюзії молоді та навчити їх визначеним мультиплікаторам. Крім того, навчання шкільній медіації в школах-учасницях матиме значення пілотної ініціативи та слугуватиме доповненням до шкільної навчальної програми.

У рамках тренінгового циклу, відібрані школи з трьох південноукраїнських областей отримають безкоштовну можливість стати майданчиком для реалізації 2-х одноденних тренінгів: один тренінговий день для вчителів, соціальних працівників, психологів та представників шкільних адміністрацій, і один тренінговий день для школярів.

Усього в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях буде відібрано 9 шкіл: по 3 школи в кожній області. Учні та вчителі з відібраних шкіл, пройшовши тренінгове навчання, отримають змогу заявити про себе, як шкільні осередки медіації в їх областях. Навчальні тренінги для школярів розраховані на учнів у віці від 13 до 17 років. Навчальні тренінги для вчителів розраховані на вчителів, соціальних педагогів, шкільних психологів та представників шкільних адміністрацій без будь-яких вікових обмежень.

Тренінгова програма складатиметься з двох блоків: перший блок присвячений правам, свободам і обов’язкам людини у сучасному світі; другий – шкільній медіації. Таким чином, учасники навчатимуться права і свободам людини, цінностям поваги, рівноправності та відповідальності, а також, здобудуть знання та практичні навички з посередництва, незалежного й ненасильницького врегулювання конфліктів через медіацію. Крім того, учасники тренінгів для вчителів мають отримати базові знання про права і свободи дитини, інклюзію, шкільну медіацію, а також, навчитися уповноважувати школярів на подолання конфліктів через медіацію у ході навчального процесу.

Тренінги будуть реалізовані протягом вересня – листопада 2018 року.

У 2019 році, по 3 учасники від кожної відібраної школи отримають змогу поглибити знання з медіації та прав людини, взявши участь у чотириденних мультиплікаційних тренінгах.

Основні вимоги до зацікавлених шкіл:

  • Можливість забезпечити приміщення для безпосереднього проведення тренінгу, включаючи презентаційні технічні можливості.
  • Можливість забезпечити залучення на повний день 30 учнів та 30 вчителів, соціальних педагогів, психологів чи представників адміністрацій шкіл.
  • Наявність опису мотивації щодо участі у тренінгах.
  • Наявність згоди від педагогів брати участь в тренінгу у поза робочий час.
  • Наявність реальної зацікавленості у школярів та вчителів щодо вивчення тем: прав і свободи людини, медіація та примирення. А також, готовність отримувати базові знання щодо розуміння змісту прав, свобод і обов’язків людини, розрізнення дискримінації і недискримінації, дослідження ненасильницьких методів комунікації для врегулювання конфліктів у школі, а також, прагнення здобути знання і навички для їх практичного застосування у подальшому.
  • Зацікавленість школи-учасниці у подальшій співпраці в інших проектних заходах та прагнення упроваджувати нові знання і навички з медіації та прав людини у якості шкільного осередка медіації.

Звертаємо вашу увагу, що участь у тренінгах безкоштовна! Організатор самостійно забезпечує участь у тренінгах тренерів, а також необхідні роздаткові матеріали.

Для подачі заявки на участь у конкурсному відборі шкіл, зацікавленим представникам загальноосвітніх шкіл слід заповнити конкурсну заявку за посиланням:

https://goo.gl/4ppoVN

Форма заявки заповнюється онлайн і буде доступна для заповнення до 17 години 00 хвилин 15 серпня 2018 року.

Будь-які питання щодо конкурсу надсилайте нам на адресу електронної пошти office@rdo.org.ua (зазначивши в темі повідомлення «Конкурс шкіл»), або спрямовуйте напряму координатору проекту – Анатолію Пазичуку: anatoliy.pazuchyk@rdo.org.ua чи тел.: +38 (093) 404 66 08 або +38 (048) 788 83 84

Результати конкурсу будуть оголошені не пізніше 25 серпня 2018 року.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН